Dijital dünyada aşırı vakit geçirmek, gençlerde ve çocuklarda ekran bağımlılığının artmasına neden oluyor ve bu durum, çeşitli hastalıkları ortaya çıkarıyor. Ekran bağımlılığının beyne kalıcı hasarlar oluşturduğuna dikkat çeken psikolog Şenay Ölmez, “Özellikle çocuklarda ve gençlerde ekran bağımlılığı, beyin yapısına ciddi oranda zarar veriyor” dedi.
“Ekran, çocukluk dönemi travmaları kadar beyne zarar veriyor”
Ölmez, konuyla ilgili şöyle konuştu:
Beyin yapısı 0-6 yaş döneminde aktif olarak gelişmeye devam ettiği için özellikle çocukluk döneminde çocuklar ekrandan uzak tutulmalıdır. Çünkü ekran bağımlılığı, dil gelişimi de dahil birçok psikomotor yapıların gelişimine zarar verir. Dikkat, bellek gibi birçok bilişsel işlevler olumsuz etkilenir.
Beyin yapısını etkileyen en önemli konu, çocukluk dönemi travmalarıdır. Ekran, çocukluk dönemi travmaları kadar beyne zarar verir. Beynin işlevlerini düzgün bir şekilde sürdürebilmesi için zihinsel ve nörolojik süreçleri sağlıklı bir şekilde işlemesi gerekir.
Ekran bağımlılığı çocukların ve gençlerin; öğrenme, duygu denetimi, düşünme, karar verme ve sosyal etkileşimlerini bozar. Sadece bununla da kalmaz, yaşam tarzını, beslenmeyi, fiziksel aktiviteyi, uyku düzenini, stres yönetimini ve çevreyle olan etkileşime de zarar verir.
“Birçok nöropsikolojik rahatsızlık ortaya çıkıyor”
Ekran bağımlılığı; dikkat eksikliği, anksiyete, depresyon gibi birçok nöropsikolojik rahatsızlığı da ortaya çıkarmaktadır.
Gelecekte bizi bekleyen en büyük tehlike beyin sağlığının bozulmasıdır. Bu nedenle, çocuğunun gelişimine önem veren aileler ekran sürelerine dikkat etmelidir. Aksi halde çocukların bellek kapasitesi bozulur.
Aileler ne yapmalı?
Anne ve babalar kendi ekran sürelerini azaltmalıdır. Böylelikle aile, yaşanabilir etkileşim olan bir yer haline gelir.