Nijerya’da hayvandan insana geçen Lassa ateşi salgını, endişe verici bir şekilde yayılmaya devam ediyor. Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi’nin (NCDC) yaptığı açıklamaya göre, yılın başından bu yana salgın nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 22’ye ulaştı.
NCDC, salgının ülkenin yedi eyaletinde etkili olduğunu ve bu süreçte toplam 484 şüpheli vaka tespit edildiğini duyurdu. Test sonuçlarına göre, bu vakalardan 143’ünün pozitif olduğu bildirildi.
Lassa ateşi ilk olarak 1969 yılında Nijerya’nın kuzeydoğusundaki Borno eyaletinde ortaya çıktı. Mali, Togo, Gana, Liberya ve Sierra Leone gibi Afrika ülkelerinde de görülen hastalık, fare dışkısı ve insan teması yoluyla bulaşabiliyor. Ölümcül kanamalı ateşe neden olan Lassa virüsü, Nijerya’da 2019 yılında hükümetin acil durum ilan etmesine yol açmıştı.
Geçen yıl 190 kişi hayatını kaybetti
2023 yılında 190 kişinin yaşamını yitirdiği salgın için Nijerya hükümeti, tedavide kullanılmak üzere üç ilaç belirlediğini duyurdu. Ancak yetkililer, halkı fare ve diğer kemirgenlerle temastan kaçınmaları konusunda uyararak salgının önlenmesi için tedbirlerin önemine dikkat çekiyor.
Lassa ateşi, enfekte kemirgenlerin dışkısı ya da idrarıyla temas sonucu insanlara bulaşıyor. Ayrıca insandan insana geçebilen hastalık, yeterli tedavi edilmezse ölümcül olabiliyor. Yetkililer, hijyen önlemlerine dikkat edilmesi ve kemirgenlerle temasın engellenmesi gerektiğini vurguluyor.