İsrail-Hamas savaşı 7 Ekim’den bu yana artan saldırılar, can kayıpları, yaralılar ve yerinden edilen insanlara rağmen devam ediyor. Bugün Gazze Şeridi’nde ve İsrail ordusu kanadında yaşananların özeti şu şekilde: 

Gazze Şeridi'nde, Han Yunus'ta evden eve çatışmaların ve tankların şehrin merkezine doğru ilerlediği, bölgenin güneyinde ise yoğun çatışmalar devam ettiğine dair haberler geldi.
Dün gece ABD, Gazze'de acil insani ateşkes çağrısı yapan BM Güvenlik Konseyi kararını, bunun ‘dengesiz’ olduğunu ve ‘gerçeklikten kopmuş’ olduğunu ve Hamas'ı 7 Ekim'deki ölümcül saldırılarından dolayı açıkça kınamadığını söyleyerek veto etti. (Konseyin beş daimi üyesinden biri olan ABD, herhangi bir kararı veto etme yetkisine sahiptir.)

ABD’den veto kararıyla ilgili açıklama: Süreç aceleye getirildi, önerilerimiz reddedildi ABD’den veto kararıyla ilgili açıklama: Süreç aceleye getirildi, önerilerimiz reddedildi

Rusya, ABD’yi ‘kalpsiz’ olarak nitelendirdi

Washington'un tutumu, ABD'yi sivil hayatlarıyla ilgili endişelerini dile getirerek ‘kendisiyle çelişkili’ olarak nitelendiren ancak ateşkes taslağını desteklemeyi reddeden Çin de dahil olmak üzere geniş çapta eleştirilere maruz kaldı. Kendi savaşında Güvenlik Konseyi'nin Ukrayna'dan çekilme yönündeki tüm taleplerini görmezden gelen Rusya, ABD'yi ‘kalpsiz’ olarak nitelendirdi ve ülkeyi ‘jeopolitik oyun’ oynamakla suçladı.

Filistin Devleti: Karar, tarihte bir dönüm noktasıdır

BM'de daimi gözlemci statüsüne sahip olan Filistin Devleti, kararın geçmemesini ‘tarihte bir dönüm noktası’ olarak nitelendirdi ve Güvenlik Konseyi'ni artan Filistinli sivil ölümleri karşısında sorumluluğunu yerine getirmemekle suçladı.

Han Yunus'un nüfusunun büyük bir kısmı (çoğu savaşın başlamasına yakın süreçte iken Gazze'nin kuzeyinden kaçmak zorunda kalanlar) şehri terk ederek kıyı bölgelerine veya daha güneydeki, Mısır sınırı yakınındaki Refah'a doğru yola çıktı.

BBC, İsrail ordusunun "insani bölge" olarak belirlediği, Akdeniz kıyısındaki dar bir kara şeridi olan El Mawasi'ye kaçan insanlarla konuştu ve aralarında bir kişi bu bölgeyi "insanlara göre bir yer değil" olarak nitelendirdi.

Bosna Hersek’te selden etkilenen 4 belediyede seçimler ertelendi Bosna Hersek’te selden etkilenen 4 belediyede seçimler ertelendi

Ateşkes çağrıları ABD'nin görmezden gelemeyeceği kadar gürültülü olabilir

İsrail, Hamas'a yönelik saldırısını sürdürürken Gazze'deki sivilleri korumak için daha fazlasını yapması yönünde dünya devletleri tarafından aynı zamanda baskı altında. Ana müttefiki ABD bile, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in ifadesiyle, İsrail yetkililerinin söyledikleriyle yaptıkları arasında "boşluk" olduğunu söylüyor.

Yine de ABD dün gece BM Güvenlik Konseyi'nin ateşkes çağrısı yapan kararını veto ederek, İsrail'in artık bir duraklamanın yalnızca Hamas'a fayda sağlayacağı yönündeki görüşünü destekledi. Konseyin diğer on üç üyesi de kararı desteklerken, Birleşik Krallık oylamada çekimser kaldı; bu, Gazze'deki umutsuz insani durumla ilgili artan uluslararası endişelerin de kanıtı olarak değerlendirdi.

Editör: Halide Tonga