Haber Merkezi

Hayvancılık sektörü, artan maliyetler ve et ithalatı gibi sorunlarla mücadele ederken, 2024-2028 dönemini kapsayan GAP Eylem Planı, küçükbaş hayvancılığı geliştirmeyi hedefleyen önemli adımlar içeriyor. Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, plan kapsamında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde küçükbaş hayvan sayısının 11,8 milyona çıkarılmasının amaçlandığını belirtti. 

Kırmızı Et ve Süt Sorunlarına Çözüm 

Türkiye genelinde küçükbaş hayvan sayısının Haziran 2024 itibarıyla 53,9 milyon olduğunu ifade eden Çelik, yıl sonuna kadar bu rakamın daha da artacağını söyledi. Yeni GAP Eylem Planı ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki küçükbaş hayvan sayısının 10 milyondan 11,8 milyona çıkarılmasının planlandığını vurgulayan Çelik, bu yüzde 18’lik artışın kırmızı et üretimini artırarak ithalatın önüne geçilmesine ve süt veriminin yükseltilmesine katkı sağlayacağını belirtti. 

Hayvancılığın Altyapısı Güçlendirilecek 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen üç yıllık planlama döneminde küçükbaş hayvan sayısının yüzde 13 artışla 61,1 milyona ulaşmasının hedeflendiğini ifade eden Çelik, bu sürecin sonunda et ithalatının sona erdirilmesinin beklendiğini dile getirdi. Ayrıca, GAP Eylem Planı kapsamında hayvancılık altyapısının güçlendirilmesi, 50 bin dekarlık merada akıllı yönetim uygulanarak meraların ıslah edilmesi gibi projelerin hayvan sayısındaki artışı olumlu yönde etkileyeceğini söyledi. 

Ege'de peş peşe iki deprem! Ege'de peş peşe iki deprem!

Sektörün Beklentileri Büyük 

Çelik, GAP Eylem Planı Bilgilendirme Toplantısı’na katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve altı bakanın desteğinin sektöre umut verdiğini belirterek, çiftçilerin ve üreticilerin beklentilerinin karşılanması gerektiğine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "nüfus başına bir küçükbaş hayvan" hedefini gerçekleştirmek için çalışmaların sürdüğünü vurgulayan Çelik, sektörün gelişmesi adına devlet desteğinin devam etmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi