İstanbul’da Sarıyer’de Santa Maria Kilisesi'ne saldırı düzenlendi, bir kişi hayatını kaybetti. Saldırıyı IŞİD’in gerçekleştirdiği belirtildi. Ardından Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önündeki silahlı saldırıda 2 terörist ölü ele geçirilirken, bir vatandaş hayatını kaybetti, 3'ü polis 5 kişi yaralandı. Saldırganların terör örgütü DHKP/C üyesi olduğu belirlendi. Her iki saldırının arka planında neler var? Güvenlik ve Terör Uzmanı Emekli İstihbarat Albay Coşkun Başbuğ’a son dönemlerde yaşanan terör saldırılarını sorduk.  

“Seçim dönemi artı Türkiye’nin yürüttüğü politikalar hedef haline getiriyor”

DHKP/C’nin Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önündeki saldırısı, diğeri IŞİD’in kilise saldırısı… İki ayrı saldırı. 7 yıldır Türkiye’de saldırı yapmayan IŞİD ne oldu da yeniden eyleme geçti? Bu Terör örgütlerinin amacı ne olabilir?

“DHKP/C, FETÖ, PKK, IŞİD… Bu terör örgütleri saldırmak için pusuda bekliyorlar. Zaman zamanda bu tarz saldırılar gerçekleştiriyorlar. Bunda temel amaç Türkiye’yi eski kaos ve teröründe saldığı korku ortamına geri getirmek. Seçim dönemi artı Türkiye’nin yürüttüğü politikalar hedef haline getiriyor. Bu hedef görenlerin amacı Türkiye’nin enerjisini gücünü başka yerlere harcamasını sağlamak. Aslında bu saldırının planlayıcısı, uygulayanı hepsi aynı örgütler isimleri farklı olsa da. Arka plandaki yapıda aynı bildik Amerika ve emperyalist devletler. Dolayısıyla bu bizim gördüğümüz manzaralar. Bu Türkiye’nin gittiği yolun ne kadar doğru olduğunu gösterir. Ayrıca bu olaylarda şunu anlamamız gerekiyor. Türkiye terörle mücadele de önemli bir başarı kazandı. Terör örgütlerine gereken yapılarak ölü ya da diri bedel ödetiliyor.

Türkiye neden örgütün hedefinde? Terör örgütlerinin üst düzey yöneticilerine yönelik düzenlenen nokta operasyonlar bu örgütleri harekete mi geçirdi?

 “Elbette. Türkiye’nin yürüttüğü politikalar, uygulamış olduğu siyaset hedef olmasını gerektiren temel faktörler. Dolayısıyla burada Türkiye’nin özellikle hedef seçildiğini, yaklaşan seçim sürecinin de bunun tuzu biberi olduğunu anlamakta fayda var. Ama diğer bir neden Türkiye’nin yürütmüş olduğu dünyanın da odağında olan askeri hamleler. Filistin ile ilgili duruşumuz İsrail’i, sınır ötesi operasyonlarımız Amerika’yı rahatsız etti.  Dolaylı ve doğrudan birçok neden Türkiye’yi hedef haline getirdi.”

  IŞİD varlığını nerelerde, nasıl devam ettiriyor?

“Uyuyan hücreler büyük metropollerde konuşlanmış durumda. Zaten yapılan operasyonlarda da bunu çok net görüyorsunuz.”

“Irak’ta, Suriye’de, Türkiye’nin içerisindeki hücre yapılarında her an karşınıza çıkabilecek bir dağılımda. Ama ülke içerisinde genellikle uyuyan hücre kapsamında. Büyük metropollerde konuşlanmış durumda. Zaten yapılan operasyonlarda da bunu çok net görüyorsunuz. Bu metropollerde bunlar birbiriyle irtibat halinde eylem yapmak için bekletiliyorlar. Eyleme geçecekleri zamanda Milli İstihbarat Teşkilatının takibine takılarak etkisiz hale getirebiliyor. Beraberinde yeni sorgulamalarla yeni hücrelere de ulaşılabiliyor.”

“DHKP/C, IŞİD hepsi bir anda farklı coğrafyalarda farklı zamanlarda saldırı ve eylem planı içindeler”

Bu saldırılar devam eder mi? Türkiye nasıl bir adım atacak?

Oba Makarna’daki patlamada ağır yaralanan işçi hayatını kaybetti Oba Makarna’daki patlamada ağır yaralanan işçi hayatını kaybetti

“Bu saldırılar devam edecek. IŞİD veya diğer örgütler son kozlarını oynadıkları için, bu bahsetmiş olduğumuz yapılar hepsini devreye aldı. Yakalanan IŞİD teröristlerinin, Mossad ajanlarının üzerinden çıkan dokümanlarda kilise ve camilere yönelik saldırı planları var.  DHKP/C, IŞİD hepsi bir anda farklı coğrafyalarda farklı zamanlarda saldırı ve eylem planı içindeler. Ama hepsine de gereken yapılıyor.”

 

Kaynak: Sibel Yazıcı