ABD'de yeni konut satışları aralık ayında beklentileri aştı ABD'de yeni konut satışları aralık ayında beklentileri aştı

ENAG’a göre enflasyon ağustos ayında yüzde 3,47 arttı. E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı ise yüzde 90,35 olarak gerçekleşti. TÜİK’e göre ağustos ayında Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 51,97, aylık yüzde 2,47 arttı. İTO’ya göre ise enflasyon ağustosta aylık yüzde 1,73 arttı. Geçen senenin aynı dönemine göre artış yüzde 61,57 oldu. Ağustos ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Anadolu Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Özer, “ENAG’ın açıkladığı enflasyon TÜİK’in açıkladığı rakamın iki katına yakın” dedi. Merkez Bankası’nın yüzde 38 olan yıl sonu enflasyon beklentisine işaret eden Özer, “Bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği yaşanan gelişmelere baktığımız zaman oldukça zor gözüküyor. Sonraki Enflasyon Raporu ve Orta Vadeli Program açıklanacak. Burada da o rakamın yukarı doğru revize edileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

“ENAG’ın açıkladığı enflasyon TÜİK’in açıkladığı rakamın iki katına yakın”

Prof. Dr. Mustafa Özer ELİPS HABER’e ağustos ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. ENAG, TÜİK ve İTO enflasyonlarını birlikte değerlendirmek gerektiğini vurgulayan Özer, “ENAG verileri enflasyonda yüzde 3.47'lik artış gösterirken, TÜİK’in açıkladığı rakam 2,47'de kaldı. 12 aylık artış neredeyse ENAG’ın açıkladığı TÜİK’in açıkladığı rakamın iki katına yakın. İstanbul Ticaret Odası’nın da açıkladığı veriler var. Özellikle 2022'nin Haziran ayından itibaren TÜİK verileriyle çok farklılaşmaya başlamıştı. Burada da zaten keskin bir azalma gözüktü. İTO’ya göre enflasyon ağustosta aylık yüzde 1,73 arttı. Önceki yılın aynı dönemine göre artış yüzde 61,57 oldu” dedi.

“Baz etkisinin sonlarına geliyoruz”

Enflasyon rakamlarının ne kadar gerçeği yansıttığı noktasında soru işaretleri olduğunu söyleyen Özer, "Tabi bu TÜİK’in açıkladığı rakamlarla ilgili herkesin kendine göre bir takım kaygıları ve serzenişleri var. Ben de bunları katılıyorum. ‘Ne kadar gerçeği yansıtıyor?’ konusunda ciddi soru işaretleri var. Ancak buradaki azalmayı sadece bir yıl içerisinde uygulanan politikalara bağlamanın da doğru olmadığını düşünüyorum. Çünkü geçen yılın ağustos ayında 9.09'luk çok yüksek aylık enflasyon artışı vardı. Ve bu sene 9.09'un altında açıklanacak herhangi bir rakam zaten yıllık bazda enflasyonun düşeceğini gösteriyordu. Dolayısıyla buradaki yüzde 51, baz etkilerinin sonlarına geldiğimizi gösteriyor. Belki eylülde de olabilir. Burada üçünün ortalamasını aldığınız zaman yine TÜİK enflasyonu, hem İTO hem de ENAG’ın açıkladığı enflasyonun çok çok altında. Yüzde 51 nerede, yüzde 61 nerede? Arada 10 puanlık bir fark var” diye konuştu.

Enflasyon rakamları sonraki aylarda artacak mı?

Baz etkisine işaret eden Özer, "Özellikle temmuz ve ağustostaki keskin düşüş dedikleri şey tamamen baz etkisiydi. Bir önceki yılın 2023'ün Temmuz ayında 9.49 aylık artış vardı. Geçen ay 3.23 açıkladı TÜİK. Dolayısıyla burada baz etkisinden kaynaklanan büyük bir düşüş var. TÜİK, Ağustos 2023’te 9.09, şimdi 2,47 açıkladı. Burada da var. Şimdi Eylül'de de 4.75'lik yüksek bir şey var. Burada da yaklaşık o iki buçuk, üç civarında çalışacak gibi. Dolayısıyla bundan sonraki dönemlerde yani eylülde de bir baz etkisiyle düşüş beklemek mümkün. Tabii burada düşüş beklerken Merkez Bankası'nın açıkladığı yıl sonu hedefi yüzde 38’e revize edilmişti. Bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği bu gelişmelere baktığımız zaman oldukça zor gözüküyor. Sonraki enflasyon raporu ve Orta Vadeli Program açıklanacak. Burada da o rakamın yukarı doğru revize edileceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Deniz Dalgıç