Bakan Özhaseki: Ağaçlarımızı yok ettik, şimdi yeniden seferberlik başlatıyoruz Bakan Özhaseki: Ağaçlarımızı yok ettik, şimdi yeniden seferberlik başlatıyoruz

BBC'de yer alan habere göre, geçtiğimiz günlerde kabul edilen yasa tasarısı, yeşil teknolojiler için yüksek talep gören değerli metallere yönelik avı hızlandıracak.

Çevre bilimciler bunun deniz yaşamı için yıkıcı olabileceği konusunda uyardılar.

Plan Norveç sularıyla ilgili olmasına rğmen uluslararası sularda madencilik yapılması konusunda da bu yıl anlaşmaya varılabilir.

Norveç hükümeti temkinli davrandığını ve ancak daha ileri çevre çalışmaları yapıldıktan sonra lisans vermeye başlayacağını söyledi.

Derin deniz, piller de dahil olmak üzere temiz teknolojiler için kritik öneme sahip lityum, skandiyum ve kobalt gibi mineralleri içeren nodül ve kabuk adı verilen patates büyüklüğünde kayalara ev sahipliği yapıyor.

Birleşik Krallık'tan daha büyük bir alan

Norveç'in teklifi, ulusal sularının 280 bin kilometrekarelik (108 bin mil kare) kısmını şirketlerin bu kaynaklarda madencilik yapması için açacak; bu, Birleşik Krallık'tan daha büyük bir alan.

Bu minerallerin karada bulunabilmesine rağmen birkaç ülkede yoğunlaşmış olması tedarik riskini artırıyor. Örneğin, en büyük kobalt rezervlerinden bazılarına sahip olan Demokratik Kongo Cumhuriyeti, ülkenin bazı kısımlarında çatışmalarla karşı karşıya.

Lisans başvurusu yapmayı planlayan Norveçli madencilik şirketi Loke Minerals'in kurucu ortağı Walter Sognnes, madencilik başlamadan önce derin okyanusu anlamak için daha fazla şey yapılması gerektiğini kabul etti.

Kaynak: Elipshaber Dış Haberler-Halide Tonga