Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Joachim Nagel, ARD televizyonuna yaptığı açıklamada, Alman ekonomisine dair açıklamalarda bulundu.

Aynı zamanda Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi Üyesi olan Nagel, "2024 için işaretler daha iyi. Yeniden büyüme olacak" dedi.

Hazine alacakları ağustos sonu itibarıyla 30,2 milyar lira oldu Hazine alacakları ağustos sonu itibarıyla 30,2 milyar lira oldu

Alman ekonomisi için 2023 yılının ekonomik büyüme açısından "iyi bir yıl" olmadığını söyleyen Nagel, "Ancak ciddi bir resesyona gireceğimiz bir yıl da değil" diye konuştu.

"Almanya, Avrupa'nın hasta adamı değil"

ECB'nin para politikasının enflasyonla mücadelede etkili olduğunu kaydeden Nagel, "Enerji ve gıda fiyatlarından arındırılmış çekirdek enflasyon oranı hala yüzde 4'ün üzerinde. Yüzde 2 hedefimize hala çok uzaktayız ama gidişat doğru" açıklamasında bulundu.

Bundesbank Başkanı Joachim Nagel, "Almanya'nın Avrupa'nın hasta adamı olmadığına" ilişkin daha önceki açıklamalarını tekrar ederek, şunları dile getirdi:

"Şu anda büyük bir belirsizliğin olduğu, faizlerin yükseldiği ve bunun sonucunda ekonominin yavaşladığı bir dönem var. Bu aynı zamanda enflasyonu düşürme sürecinin bir parçası. Demografi alanında yapısal sorunlarımız var. Bu ülkenin dijitalleşmesi konusunda elbette yapacak çok işimiz var. Bu konuların ele alınması halinde Almanya için bir potansiyel var. Dolayısıyla Alman ekonomisinin önümüzdeki birkaç yıldaki görünümü konusunda endişe duymuyorum."

ECB'nin dijital euro ihracı konusunda açıklamalarda bulunan Nagel, tüm dünyanın daha dijital duruma geldiğini açıkladı.

Nagel, "Ekonomik dünya daha dijital hale geliyor. Bu açıdan merkez bankalarının bu amaçla bir ödeme aracı sunması aslında sadece anlaşılabilir ve mantıklı. Gelecekte bu dijital avro ihraç edilecek. Bu da vatandaşlar için birçok yeni fırsat oluşturacak" dedi.

Almanya ekonomisi 2023'ün üçüncü çeyreğinde, zayıf satın alma gücü ve yüksek faiz oranlarından dolayı bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,1 küçülmüştü.

Yavaş küresel ekonomi ve diğer ülkelere göre yüksek enerji maliyetleri, bir sanayi bölgesi olarak Almanya'yı etkiliyor.

Hükümet, 11 Ekim tarihinde bu yıl için daha önce yüzde 0,4 olarak açıklanan resmi büyüme beklentisini küresel ekonomide durgunluk nedeniyle eksi yüzde 0,4 olarak revize edilmişti.

Hükümet, büyümenin 2024 yılında yüzde 1,3'e, 2025 yılında 1,5'e çıkmasını bekliyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF), 12 Ekim'de Almanya'nın bu yıl için büyüme beklentisini yüzde eksi 0,3'ten eksi 0,5'e çekerek bu yıl küçülen tek gelişmiş ülke olacağını açıklamıştı.

Editör: Deniz Dalgıç