Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), sonraki yıl için takvim etkisinden arındırılmış Gayri Safi Yurt içi Hasıla (GSYH) büyüme tahminini yüzde 1,2’den 0,4’e düşürdü.

Bankanın ekonomiye dair tahmin raporunda, sanayinin yavaşladığı, özellikle zayıf dış talebin bunda etkili olduğuna işaret edilerek ekonominin bu yıl yüzde 0,1 küçülmesinin beklendiği belirtildi. Bundesbank, haziran tahmininde bu yıl için GSYH’de yüzde 0,3'lük gerileme öngörmüştü.

Raporda, "2025 ve 2026 yıllarında ekonomi sırasıyla yüzde 1,2 ve 1,3 oranında büyüyecek. Haziran ayındaki tahminle karşılaştırıldığında, ekonomide toparlanma yaklaşık dörtte üç oranında ertelenmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Almanya’da özel tüketimin "tereddütlü" olduğu, yüksek finansman maliyetlerinin yatırımları azalttığı dile getirilen raporda, Alman ekonomisinin 2026 yılında tekrar üretim potansiyeline ulaşacağı beklendi.

Bundesbank Başkanı Joachim Nagel, konuya yönelik değerlendirmesinde, "2024 yılının başından itibaren ekonominin büyüme patikasına geri dönmesinin ve kademeli olarak hız kazanmasının muhtemel olduğunu" belirterek, "Almanya'da enflasyon düşüyor, ancak her şeyin yolunda gittiğini söylemek için henüz çok erken" dedi.

Alman ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde, zayıf satın alma gücü ve yüksek faiz oranlarından dolayı bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,1 küçülmüştü.

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), ekonominin zayıf dış talep ve önceki yılki enerji fiyatlarındaki şokun sonuçlarının üretimi yavaşlatması nedeniyle 4. çeyrekte daralmasını bekliyor.

Ticaret Bakanlığı'ndan restoranlarda fahiş fiyata 47 milyon lira ceza Ticaret Bakanlığı'ndan restoranlarda fahiş fiyata 47 milyon lira ceza

Eğer Alman ekonomisi son çeyrekte küçülürse, üst üste iki olumsuz çeyrek olarak daralarak teknik resesyona girmiş olacak.

Hükümet, 11 Ekim'de bu yıl için daha önce yüzde 0,4 olarak açıklanan büyüme beklentisini küresel ekonomideki durgunluktan dolayı eksi yüzde 0,4 olarak güncellemişti.

Uluslararası Para Fonu, Almanya için büyüme beklentisini yüzde eksi 0,3'ten eksi 0,5'e düşürerek bu yıl küçülen tek gelişmiş ülkenin Almanya olacağını açıkladı.

Editör: Deniz Dalgıç