Beyaz Saray'dan üst düzey bir yetkili, İran'ın İsrail'e yönelik yakın zamanda balistik füze saldırısı düzenlemeye hazırlandığını ileri sürdü. Olası bir saldırının İran için 'ciddi sonuçlar doğuracağını' dile getiren yetkili, Washington yönetiminin İsrail'in savunma hazırlıklarını aktif olarak desteklediğini bildirdi. Reuters'a konuşan ABD'li yetkili, "İlk göstergeler, İran füze saldırısının en azından nisan ayındaki kadar büyük olabileceğini gösteriyor ancak kesinlikle bilinmesi zor" dedi.

Ürdün, hava sahasını uçuşlara kapattı Ürdün, hava sahasını uçuşlara kapattı

İsrail, nisan ayında Şam'daki İran Konsolosluğu binasını vurup Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü'nün üst düzey komutanlarını öldürdüğünde, Tahran doğrudan İsrail topraklarını hedef almış ve 300'den fazla SİHA ile füze göndermişti.

Hagari: İran’dan saldırı tehdidi tespit edilmedi

ABD'den gelen açıklamanın ardından İsrail ordusu ise, İran'dan Tel Aviv'e yönelik herhangi bir saldırı tehdidinin tespit edilmediğini duyurdu. İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ile birlikte her duruma hazırlıklı olduğunu ifade etti. Hagari, "Müttefiklerimizle birlikte yüksek hazırlıktayız" ifadelerini kullandı.

BM: sivillerin korunmasına öncelik verilmeli

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki kara saldırılarına ilişkin haberlerden derin endişe duyduklarını bildirdi. Laerke, BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu. Lübnan'daki İsrail kara saldırısına ilişkin haberler nedeniyle derin endişe duyduklarını belirten Laerke, "Tüm tarafları sivillerin korunmasına öncelik vermeye çağırıyoruz" dedi.

Laerke, taraflara uluslararası insani hukuka uyma, daha fazla can kaybını ve daha fazla acıyı önlemek için derhal gerginliği azaltma çağrısında bulundu.

Kaynak: Reuters