Bloomberg, "Erdoğan, Orta Doğu'yu istediği gibi şekillendirmek için Trump'ın desteğini arıyor" başlığıyla yayınladığı analizde dikkat çekici iddialar ortaya attı.
Haberde, "Türkiye'nin gözü Suriye'de ve bölgedeki diğer noktalardaki inşaatlar için yüz milyarlarca dolarlık sözleşmelerinde..." ifadesinin yer aldığı haberde, "Donald Trump, tekrar ABD'nin dış politikasını değiştirmekle tehdit ederken, ABD'nin Orta Doğu'daki anlaşmalarının yeni çağında eski bir tanıdık fayda sağlamayı hedefliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Esad rejiminin devrilmesi ve Gazze'deki ateşkesten faydalanmak istiyor. Eğer domino taşları doğru giderse, jeopolitik etkinin yanı sıra yüz milyarlarca dolarlık inşaat anlaşmaları ve ticaret anlaşmaları yapılabilir" ifadelerine yer verildi.
Bloomberg, Türkiye-ABD-Suriye ekseninde kapsamlı bir analiz yayınladı. Analizde, "Ancak konuya aşina Türk yetkililer ve danışmanlara göre, Türkiye'nin ABD destekli Kürt güçlerine karşı çıkması, bölgeyi istikrara kavuşturma planlarını test ediyor. Erdoğan grupların dağıtılmasını istiyor ancak Biden yönetimiyle yapılan son görüşmelerden bir sonuç çıkmadı. Yetkililer, bir Türk heyetinin yakında görüşmelerde bulunmak üzere Washington'u ziyaret etmesinin beklendiğini söyledi" ifadeleri kullanıldı.
"Şartlar belli oldu" iddiası
ABD'nin uzun süredir IŞİD'e karşı bölgedeki terör örgütlerini desteklediğinin anımsatıldığı haberde, "Türk hükümetine yakın kişilere göre ticari çıkarlar da söz konusu. Her gün yüzlerce Türk kamyonu sınırdan gıda, ilaç ve inşaat malzemesi taşırken, Erdoğan Suriye'nin yeniden inşasında daha büyük bir rol üstlenmeyi umuyor. Ankara ve İstanbul'da konuyla ilgili bilgi sahibi olan kişilere göre, tüm şehirlerin, hastanelerin, okulların ve harap olmuş altyapının yeniden inşasına ihtiyaç duyan Türk yetkililer, yeniden inşa çabalarını koordine etmek için arka arkaya toplantılar düzenliyor" denildi.
Suriye'de Beşar Esad'ın devrilmesinden sonra bazı Türk inşaat şirketlerinin hisselerinin yükseldiği belirtilirken, "Türk yetkililer ve danışmanlar, Türkiye'nin Suriye'nin geleceğinde daha büyük bir rol oynama arzusunun, Suriye'deki terör örgütünü hedef almaması ve İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'daki politikalarına yönelik eleştirilerini yumuşatması koşuluyla hem ABD hem de İsrail tarafından zımnen onaylandığını düşündüğünü söyledi" derken Türk yetkililer isimlerini açıklamadı.
Türkiye'nin SDG ve YPG'nin dağıtılması talebine ABD'nin olumsuz yanıt verdiği belirtilirken ABD'de bazı senatörlerin Türkiye'ye yaptırım uygulanması gerektiğini söylediği kaydedildi.
"Erdoğan siyasi imajını parlatabilir"
Haberde, "Erdoğan'a hem 'dost' hem de 'düşman' diyen Trump Erdoğan'ı övmüş ve Suriye'nin anahtarının Türkiye'de olduğunu söylemişti" ifadesi kullanıldı. Bloomberg, Türkiye'nin terör örgütlerinin kontrolündeki bölgeden ayrılarak kontrolü Suriye hükümetine vermesi gerektiğini aktarırken resmi verilere göre; Suriye'de bölgeden günde yaklaşık 400 bin varil petrol çıktığını anımsattı.
Bloomberg, "Erdoğan için kişisel olarak tehlikede olan çok şey var. 2023'te yeniden seçildikten sonra, Kürt azınlıkla barış yapma planını yeniden canlandırarak iktidarını uzatmaya ve mirasını sağlamlaştırmaya çalışıyor. Bu, ülke dünyadaki en yüksek enflasyon oranlarından birini düşürmeye çalışırken ekonominin resesyona girmesinin ardından siyasi imajını parlatabilir" değerlendirmesinde bulundu.
Irak örneği verildi
Bloomberg'e konuşan Türk yetkililer ayrıca Irak Kürt yönetimiyle olan güçlü ticari bağları, dostane bir ilişkinin gelecekte Suriye'deki Kürtler için neler getirebileceğinin bir örneği olarak gösteriyor. Türk şirketleri Irak'ta hastaneler, havaalanları, alışveriş merkezleri ve lüks oteller inşa etmişti.
Türkiye'nin Suriye üzerindeki ekonomik ve siyasi nüfuzunu arttırmak için fiili lider Ahmed El Şara'ya zarar gören altyapının yeniden inşası için yardımın yanı sıra askeri yardım ve Türkiye destekli Suriyeli isyancıların desteklenmesini de teklif ettiği hatırlatıldı.
Görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan kişilere göre Türkiye ayrıca Körfez ülkelerine de yüz milyarlarca dolara mal olacağı tahmin edilen projelerin finansmanına yardımcı olmaları çağrısında bulundu.
Yarısı harabeye dönmüş kuzeydeki Halep kentinde bazı Türk inşaatçıların şimdiden inşaat projelerini değerlendirmeye başladığını söyleyen bu kişiler, ülkenin elektrik şebekesini onarmak ve yeni barajlar inşa etmek için de yardıma ihtiyacı olduğunu ekliyor.