Soğuklar ülke genelinde etkisini göstermeye başladı. Van ve Erzurum gibi illerde kar yağışı görülmesiyle kış lastiğine talep artarken, oto lastikçilerde de kuyruklar oluştu. Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği Genel Sekreteri Erdal Kurt, kış lastiğinin önemine vurgu yaptı. Ankara'da bulunan oto lastikçiler ise, kış lastiği fiyatlarında geçen yıla göre yüzde 40 oranında zam görüldüğünü açıkladı.

Ticari araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu başladığında yoğunluğun daha fazla olacağını ifade eden Kurt, Doğu Anadolu bölgesinde kış lastiğine talebin şu an fazla olabileceğini belirtti.

1 Aralık'ta başlaması beklenen zorunlu kış lastiği uygulamasının öne çekilmesine değinen Kurt, ''Mevzuata göre bu tarih illere göre değişiklik gösterebiliyor. Valilik kararlarıyla bölgenin hava şartlarına göre uygulama erken veya geç başlatılabiliyor. Örneğini İstanbul’da yaşadık. İstanbul Valiliği son duyurusunda tarihi öne çekerek kış lastiği zorunluluğunun 25 Kasım’da başlayacağını açıkladı'' dedi.

''Hava 7 derecenin altındaysa kış lastiği kullanmak gerekir''

Hava 7 derecenin altına düştüğü zaman kış lastiği kullanmanın daha sağlıklı olacağını aktaran Kurt, ‘’Doğu Anadolu gibi karasal iklimin hakim olduğu bir bölgedeyseniz, hava 7 derecenin altında seyrediyorsa ya da sürekli şehirler arası yolculuk yapıyorsanız kış lastiği kullanmanız güvenli olacaktır’’ ifadelerini kullandı.

''Kış lastiği ihtiyacı aylara göre değil, duruma göre ortaya çıkar''

Kış lastiği ihtiyacının aylara göre değil, duruma göre ortaya çıktığını vurgulayan Kurt, ‘’Hava durumu, yol şartları, kullanım şekli gibi etkenler kış lastiği kullanımını gerektirebilir’’ diye konuştu.

Ticari araçlar için zorunlu olan kış lastiğinin, özel araçlar için kullanılmasının tavsiye edildiğini dile getiren Kurt, ''LASİD olarak zorunluluk kapsamında olan ticari araçların yanı sıra trafiğe çıkan tüm özel araçlarda kış lastiği takılmasını öneriyoruz. Ticari araçlar da özel araçlar da hepimiz aynı yolu kullanıyoruz. Ortak trafiğin güvenli ve akıcı olması için tüm sürücüleri kış lastiği takmaya ve bulundukları bölgede Valiliklerin açıkladığı tarihe uyarak lastik değişimini son güne bırakmamaları konusunda önlem almaya, duyarlı olmaya çağırıyoruz'' ifadelerini kullandı.

Kış lastiği randevusu almanın önemine de dikkat çeken Kurt, ‘’Lastik değişimleri son güne bırakıldığında, panik halinde servislere gidildiğinde yoğunluklar yaşanabiliyor, bu da gecikmelere neden olabiliyor’’ dedi.

Şırnak'ta JİTEM amblemli beyaz torosun sahibi uzman çavuş açığa alındı Şırnak'ta JİTEM amblemli beyaz torosun sahibi uzman çavuş açığa alındı

''Yüzde 40 zam geldi''

Ankara’da bulunan bir oto lastikçisi de konuya ilişkin görüşlerini paylaştı. Kış lastiğine talebin şu an fazla olduğunu söyleyen lastikçi, ‘’Çok talep var, çok yoğunuz. Vatandaşlar fiyatlardan memnun değil, fakat malzemeyi pahalı aldığımız için fiyatlar da yüksek oluyor’’ diye konuştu.

Geçen seneye oranla lastiğe ortalama yüzde 40 oranında zam geldiğini belirten lastikçi, ‘’Geçen sene 2500 lira olan lastik şu anda 3250 lira’’ dedi.

Editör: Betül Vural