KARDEMİR günlük üretim rekorunu kırdı KARDEMİR günlük üretim rekorunu kırdı

Net asgari ücret 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla geçerli olmak üzere 17 bin 2 lira olarak açıklandı. Ekonomist Murat Birdal, yeni asgari ücrete ilişkin değerlendirmesinde, “TÜİK’in açıkladığı rakamları baz alarak baktığımda, asgari ücret için açıklanan rakam geçtiğimiz yılın ikinci yarısında yaşanan enflasyonu kısmen gideriyor. Bunun üstüne de bir miktar zam var. Yaptığım hesaplara göre önümüzdeki yılın ilk 2 ayındaki enflasyonu da kapsar. Onun ötesinde de eksiye düşer. Dolayısıyla mart ayından itibaren asgari ücretli vatandaşın alım gücü geçtiğimiz yılın temmuz ayı seviyesini altına gerilecek” dedi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ‘ücretleri bastırarak enflasyonu geriletme’ düşüncesine değinen Birdal, “Enflasyonla mücadele politikası büyük ölçüde ücretlerin bastırılması şeklinde gerçekleşecek. Özellikle önümüzdeki sene itibarıyla ücretlerin büyük ölçüde enflasyona ezdirildiğini göreceğiz” diye konuştu.

“Vatandaşın alım gücü geçtiğimiz yılın temmuz ayının altına gerileyecek”

Ekonomist Murat Birdal, ELİPS HABER’e 2024 yılı yeni asgari ücret rakamlarını değerlendirdi. Birdal, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon rakamlarını baz alarak yaptığı değerlendirmesinde, şu ifadeleri kullandı:

“TÜİK’in açıkladığı rakamları baz alarak baktığımda, asgari ücret için açıklanan rakam geçtiğimiz yılın ikinci yarısında yaşanan enflasyonu kısmen gideriyor. Tabi burada bunun üstüne bir miktar zam var. Yaptığım hesaplara göre önümüzdeki yılın ilk 2 ayındaki enflasyonu da kapsar. Onun ötesinde de eksiye düşer gibi görünüyor. Dolayısıyla mart ayından itibaren asgari ücretli vatandaşın alım gücü geçtiğimiz yılın temmuz ayı seviyesini altına gerilecek. Bu rakam kimi çevreler tarafından hâlihazırda olumlu bir zam gibi yansıyor ve öyle gösterilmek isteniyor. Aslına bakılırsa önümüzdeki yılda yaşanacak enflasyon Merkez Bankası’nın çizdiği sınırlar dahilinde kalsa bile asgari ücretli vatandaşı özellikle yılın ikinci yarısında oldukça zorlayacak gibi duruyor. Gözüken durum bu.”

“Geçtiğimiz yılın ilk çeyreğini kurtarmakta zorlanacak bir zam yapıldı”

Asgari ücret beklentine işaret eden Birdal, “Beklentileri büyük ölçüde iktidar kendi dışarı sızdırdığı haberlerle oluşturuyor. İktidara yakın çevreler tarafından yüzde 45 ila 50 arasında bir zam beklentisi dile getiriliyordu. O aralıkta hatta üst banda yakın gerçekleşti. Ama hepsinden önemlisi TÜİK’in o çok eleştirilen enflasyon hesabıyla geçtiğimiz yılın ilk çeyreğini kurtarmakta dahi zorlanacak bir zam yapıldığını vurgulamak lazım” ifadelerini kullandı.

“Enflasyonla mücadele, ücretlerin bastırılması şeklinde gerçekleşecek”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ‘ücretleri bastırarak enflasyonu geriletme’ düşüncesine işaret eden Birdal, “Bakan Şimşek en başından itibaren ücretleri bastırarak enflasyonu geriletme çabasının altını çizdi. Bu da onun bir parçası. Yani enflasyonla mücadele politikası büyük ölçüde ücretlerin bastırılması şeklinde gerçekleşecek. Özellikle önümüzdeki sene itibarıyla ücretlerin büyük ölçüde enflasyona ezdirildiğini göreceğiz. Bu da bu açıdan ilk adım oldu” dedi.

“Fatura her zaman ücretli çalışanlara çıkıyor”

Birdal, enflasyonla mücadele ve kemer sıkma politikalarının faturasının vatandaşa çıkarılacağını belirterek, “Maliyetin özellikle emekçi kesime çıkarılacak olacağını daha önce de söylemiştik. Enflasyonla mücadele ve kemer sıkma politikalarının faturası her zaman ücretli çalışanlara çıkıyor. Önümüzdeki sene de yaşanacak olan bu. Buradan bir başarı hikayesi çıkarmak için henüz çok erken ama faturayı kimin ödeyeceğini biliyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Deniz Dalgıç