Haber: Kadir Gürhan
Yaklaşık 100-120 civarında dükkânın yer aldığı Kızılay AVM’de, tahliyesi talep edilen işyeri sayısının 40 civarında olduğu belirtiliyor. Bazı ünlü markaların ise yapılan ‘fahiş kira’ dayatması sonrası kapatıyoruz yazıları astığı iddia edildi.
Olay, 2018 yılından sonra Karsaklar Gayrimenkul Yatırım İşletme A.Ş’nin mülk sahibi Kızılay’a kira ödememesiyle başlıyor. Kirasını tahsil etmek isteyen mülk sahibi Kızılay, alt kiracılara yani esnaflara sürekli ihtar çekiyor. Mahkeme, Yap-İşlet-Devret ile Kızılay AVM’yi işleten Karsaklar Gayrimenkul Yatırım İşletme A.Ş’nin iflas etmediğini, dolayısıyla mülk sahibi Kızılay’ın kirasını bu şirketten almasını gerektiğine hükmediyor. Karsaklar Gayrimenkul’ün 3 Ağustos’ta iflasını bildirmesi üzerine, mülk sahibi Kızılay, süresiz kira sözleşmesi bulunan esnaflara ihtarname çekerek dükkânların en geç 2 Eylül Cumartesi gününe kadar boşaltılmasını istedi.
“Kızılay, kira borcu olmayan esnaflara boşaltın dayatmasında mı bulunuyor?”
Görüştüğümüz kaynaklar, Kızılay AVM’nin Yap-İşlet-Devret modeli ile Karsaklar Gayrimenkul’e verildiğini söyledi. 25 yıllığına devredilen AVM’nin yönetimine esnaflar, kiralarını ödemelerine rağmen şirket mülk sahibi Kızılay’a kira ödemesi yapmıyor. Esnaftan kira toplanıyor ancak AVM’nin kirası ödenmiyor.
Kirasını Karsaklar Gayrimenkul’den tahsil edemeyen Kızılay’ın, AVM esnafına ihtarlar çekmeye başladığını belirten kaynaklar, mahkeme süreciyle birlikte icra yolu başlatıldığını söyledi.
3 Ağustos’ta Karsaklar Gayrimenkul’un iflas kararıyla birlikte mahkeme yönetim katı olan 7’inci katın boşaltılmasına karar veriyor. Bu katın, Karsaklar Şirketine ait bir yönetim katı olduğunu söyleyen Kaynaklar, “Kızılay ikinci bir karar aldırıyor. Tekrar Kızılay diyor ki, ‘Sadece 7’inci katta değil, binanın her yerinde yönetim yerleri var.’ Ankara 20. İcra Dairesinden ikinci bir karar çıkıyor. Bu kararda, ‘Karsakların 7’inci kattan ve diğer tüm katlardaki taşınmazlardan tahliyesine karar verildi’ deniyor. Biz Karsaklar değiliz. Oradaki herkes Kızılay’ın gösterdiği Yap İşlet Devret modeli ile verilen, kirasını ödeyen tüm oradaki esnaflar, dükkanlar, mağazalar… hepsinin tahliyesine ilişkin karar çıkartıldığı düşünülüyor. Normalde böyle bir karar yok. Sadece Karsakların tahliyesine ilişkin bir karar var. Devamında bu kararı Kızılay geniş yayınlatıp, herhangi bir hukuk dairesine gitmeden doğrudan buradan tahliyelere ilişkin ihtar çekiyor. Son boşaltılma tarihi 2 Eylül. O tarihten itibaren icra yolu ile tahliye edeceklerini söylüyorlar. Bizim borcumuz da harcımız da yok. Ayrıca bizim Karsaklara karşı bir süresiz kira sözleşmemiz de var. Sözleşme kapsamında kiramızı yatırmaya devam ediyoruz” dedi.
“Daha çok iş yapan dükkânlar boşaltılıyor, geride kalan işyerleri ile sözleşme yenileniyor”
Mülk sahibi Kızılay’ın Karsaklara yetkiyi kendi verdiğini ve ‘Benim adıma sen kirala’ dediğini söyleyen Kaynaklar, “Kızılay tüm bu söylenenleri çöpe atıyor ve dükkanlarımızı boşaltmamızı istiyor. Boşaltmasını istediği yerler özellikle yemek katları, ticari olarak faaliyet yürüten esnaf yerleri. Daha çok iş yapan dükkanlar yani. Diğer işyerlerinde ise kira artırımına gidiyor. Birçoğumuz kirayı zor ödeyen ve kıt kanaat geçinen kişileriz. Kira fiyatlarında yüzde 300’ü geçen zamlar isteniyor. Kızılay bu şekilde mobbing uygulayarak tahliye yapılmasını sağlıyor” diye konuştu.
Tahliyesi istenilen dükkânlarla toplantı yapılmadığını iddia eden Kaynaklar, kendilerine ‘çıkın’ talimatı geldiğini söyledi. Kaynaklar, kiracıların tadilat gerekçesi ile çıkarılmak istenildiğini ve mağdur edildiğini belirtti.
“Kızılay’ın çektiği ihtarnamede son tarih 2 Eylül”
Kızılay çektiği ihtarnamede 2 Eylül’e kadar dükkânların boşaltılmasını istiyor. Birçok yemek dükkânında sanayi tipi mutfak malzemeleri bulunduğu için boşaltma kararının hemen uygulanabilecek bir karar olmadığı ifade ediliyor.