Dünya çapında internet kullanıcılarının davranışlarını gözlemleyen GlobalWebIndex (GWI) araştırma şirketinin BBC Türkçe ile paylaştığı anket sonuçlarına bakıldığında; Türkiye, 12 Haziran itibarıyla dünyada kripto varlıklara yatırım oranının en yüksek olduğu ülke olarak kaydedildi. GWI'ın anketine katılan 8 bin kullanıcının yüzde 24'ü kripto varlıklara yatırım yaptığını belirtiyor. Türkiye'yi izleyen Güney Afrika ve Brezilya'da kripto yatırımı olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 20 oldu. İnternet trafik verilerini analiz eden SimilarWeb'e göre ise Türkiye, dünyanın en büyük kripto borsalarından Binance'e en çok trafik sağlayan ülke konumuna geldi.

Neden kripto varlıklara ilgi duyuluyor?

Kripto varlıklar yüksek getiri sunsa bile yüksek riskli varlıklar olarak tanımlanıyor. Yüksek kazanç imkanının yanında yüksek kayıp riski taşıyor. Buna karşın insanların bu varlıkları güvenilir yatırım aracı olarak görmesinin cari ekonomik şartlara paralel olduğu belirtiliyor. Uzmanlara göre ekonomide belirsizlik ve dalgalanmalar yükseldikçe kripto varlıklar göreceli olarak daha düşük riskli olarak tanımlanıyor. BBC Türkçe'ye açıklamalarda bulunan Londra merkezli FX danışmanlık şirketi Adamis Principle'ın kurucu ortağı Patrick Reid, "Kripto paranın 'güvenli bir liman' olduğu fikri, satın alındığı ülkenin durumuna göre değişiyor" ifadelerini kullanarak şunları ekledi:

"ABD'de artan faiz oranlarına bağlı olarak doların güçlenmesi pek çok gelişmekte olan piyasaya yardımcı olmadı. Bu ülkelerin birçoğu bir kur ve enflasyon krizi yaşıyor. Türkiye'de Brezilya'da ve Arjantin'de olduğu gibi kriptoya yoğun ilgi var çünkü yerel para birimlerine iyi bir alternatif sunuyor. Lira zayıflıyor ve birçok kişi bunun daha yüksek enflasyonla sonuçlanıyor. Kripto varlıklar alternatif bir ödeme şekli sunarak Lira kullanımı üzerindeki baskıyı hafifletiyor."

GWI'da Veri Gazetesi Chris Beer, Türkiye'deki yüksek ilginin piyasaya duyulan güvenle ilişkili olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

"Araştırmamız gösteriyor ki, tüketiciler kriptonun ana faydalarını anonimliği ve merkez bankalarından bağımsızlığı olarak görüyor. Bu da resmi kurumlara güvenin düşük olduğu ülkelerde (kripto yatırımların) çekiciliğini artırıyor. Türkiye, resmi kuruluşlara olan güvenin ne kadar düşük olduğunu konusunda önemli bir gösterge sayılan, devletin çevrim içi takibi konusunda en fazla endişe duyan beşinci ülke konumunda."

Editör: Deniz Dalgıç