16 Kasım tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Dışişleri Komisyonunda, görüşülmeye başlanan İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifi üzerindeki müzakerelerin ertelenmesi kararlaştırılmıştı.

TBMM Dışişleri Komisyonu, bugün toplanacak. Komisyon Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Fuat Oktay başkanlığında bugün toplanacak olan komisyon, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifini görüşecek. AK Parti’nin 13, CHP’nin 6, DEM Parti’nin 3, MHP’nin 2, İYİ Parti’nin 2, Saadet Partisi’nin 1 olmak üzere toplam 27 kişilik komisyonda protokolün oy çokluğuyla kabul edilmesi gerekiyor. Protokol, oy çokluğuyla kabul edilirse 48 saat içerisinde TBMM Genel Kurulu’na gelecek.

İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifi komisyon aşamasından sonra TBMM Genel Kurul gündemine alınacak ve Danışma Kurulu’nda alınan karar doğrultusunda da görüşülecek.  Oylamada nitelikli çoğunluk aranmadığı için, karar yeter sayısı olan 151 milletvekilinin ‘evet’ demesi protokolün onayı için yeterli olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan dönüşü uçakta yaptığı açıklamada ABD Başkanı Joe Biden’la yaptığı telefon görüşmesine ilişkin bilgi vermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ Biden’in “İsveç’in NATO protokolünü Meclis’ten çıkarın, aynı şekilde ben de Kongre’den F-16’yı geçiririm” dediğini kamuoyuna duyurmuştu.

AK Parti’nin komisyonda oy çokluğunu sağlaması için 1 üyeye ihtiyaç var

27 üyenin bulunduğu TBMM Dışişleri Komisyonu’nda 13 ismi bulunan AK Parti’nin oy çokluğuna ulaşması için bir üyeye ihtiyacı var. Cumhur İttifakı ortaklarından MHP’nin komisyonda 2 üyesi bulunuyor. Gözler, MHP’nin tavrına çevrilmişken, Devlet Bahçeli’nin  “İsveç, PKK’nın Avrupa’daki mağarasıdır. Terör örgütlerine kucak açan ülkeyle bir güvenlik mimarisinin bünyesinde nasıl buluşacağız?” ifadeleri kamuoyunda soru işareti oluşturmuştu.

Geçtiğimiz hafta ise Meclis Genel Kurulu’nda konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir’in ‘Filistin devletinin tanınması, bölgede kalıcı barış sağlanması ve İsrail’in tazminat ödemeyi kabul etmesi’ halinde İsveç’in NATO katılım protokolüne ‘evet’ oyu kullanacaklarını belirtmişti.

İsveç'in NATO'ya üyelik için Ankara'ya taahhüt ettiği yükümlülükler yakından takip edildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM tatile girmeden İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir araya gelmiş ve üçlü zirvenin ardından NATO’dan 7 maddelik mutabakat metni yayınlanmıştı. Türkiye geçen bu süre zarfında, İsveç'in NATO'ya üyelik için Ankara'ya taahhüt ettiği yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini yakından takip etti.

Cumhur İttifakı ortakları İsveç’in NATO’ya üyeliğinde nasıl tutum sergileyecek?

Bir yandan İsveç’in NATO’ya üyeliği konuşulurken diğer yandan da İsveç’te yaşanan Kur'an-ı Kerim'in yakılması tartışmaya sebep oldu. Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Türkiye, İsveç'teki Kur'an-ı Kerim'e yönelik alçak saldırıya sert şekilde tepki gösterdi.

Öte yandan, İsveç’in NATO’ya üyeliği konusunda Cumhur İttifakı ortaklarının tutumu da merak edilirken Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Büyük Birlik Partisi (BBP), HÜR DAVA Partisi (HÜDA-PAR), Yeniden Refah Partisi’nden açıklamalar geldi. MHP, BBP, HÜDA- PAR ve Yeniden Refah Partisi, İsveç’in NATO’ya katılımına olumlu bakmadıklarını açıklamıştı.

İsveç’in NATO’ya üyeliği konusunda Cumhur İttifakı ortakları şu açıklamaları yaptı:

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İsveç'in NATO üyeliğine partisinin olumlu bakmasının eşyanın tabiatına aykırı olduğunu söyledi.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, İsveç’in NATO üyeliği sürecine ilişkin, “Türkiye, bugüne kadar ABD patronajındaki NATO ve Batı İttifakı ile girdiği bütün ilişkilerde hayâl kırıklığına uğramış, hep eli boş kalmış ve zararlı çıkmıştır. Hükümetimizden beklentimiz batı ile ilişkilerde yeni ‘hüsran’ sayfalarının açılmasına sebebiyet vermemek adına İsveç’in NATO’ya girişine onay verilmesi kararının yeniden gözden geçirilmesidir” dedi.

BBP Lideri Mustafa Destici, İsveç'te bir caminin önünde Kur'an-ı Kerim yakılmasını şiddetle kınadıklarını belirterek, "İsveç, bu ve benzeri eylemlere müsaade ettiği sürece Türkiye'den kesinlikle NATO vizesi alamamalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu: “İsveç'in NATO'ya üye olması kararının Meclis'ten geçmemesi için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

Kulis: Eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ rektör olarak atanıyor Kulis: Eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ rektör olarak atanıyor

Kaynak: Selim Ercan