Seyfe Gölü Tabiatı Koruma Alanı'nın sınırları tekrar belirlendi Seyfe Gölü Tabiatı Koruma Alanı'nın sınırları tekrar belirlendi

Yetkili orman mühendisleri tarafından planlara uygun olarak ormandan kesilerek çıkarılmasına karar verilen ağaçların damgalanması sonrasında ağaçlara sıra numarası verilmesi, kesildikten sonra elde edilen emvallerin yuvarlak yüzeyine boy, çap, sınıf gibi özelliklerinin yazılması işi uzun yıllardır ‘enfrenç boya’ denen çıkmaz siyah boya ile fırça veya numaratör kullanılarak yapılıyordu. Yapılan çalışma ile kesilecek ağaçlara dikili damga yerine barkod çakılacak ve dijital ortamda ağacın çapı, hacmi ve durumu ile ilgili bilgiler girilerek Orman Bilgi Sistemi’ne (ORBİS) kayıt edilecek.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ağaçların damgalanmasında barkod uygulamasına ne zaman geçileceğini duyurdu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman Ve Köyişleri Komisyonu Üyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ağaçların damgalanmasında barkod uygulamasına geçilmesine ilişkin Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi. CHP’li Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan geldi. Bakan Yumaklı’nın imzasının bulunduğu yanıtta şu ifadelere yer verildi:

“Hiçbir firmaya ödeme yapılmadı”

“Oduna dayalı orman ürünlerinin kesilmesi, bölmeden ayıklanması, yüklenmesi, taşınması ve istifine ait islerde kullanılan makine, ekipman, araç ve gereklerde meydana gelen teknolojik gelişmeler, is sağlığı ve güvenliğindeki yeni yaklaşımlar ile bunlara bağlı olarak üretim metotlumdaki yeni tercihler göz önüne alınarak dikili ağaçların damgalanması ve kesilmesi sonrası elde edilen ürünlerin tespiti için piyasada mevcut barkod ve orset aparatlarının karşılaştırmalı ürün testleri yapılmıştır. Bu hususta hiçbir firma ile çalışma ve herhangi bir ödeme yapılmamıştır.

Barkod sistemine sene sonunda geçilecek

Yıl sonu itibarıyla barkod sistemine geçilmesi hedeflenmektedir. Kamu hizmetinin kesintisiz bir şekilde sürdürülebilmesinde ihtiyaç duyulan ürün ve hizmetlerin etkin ve verimli bir şekilde tedariki ilgili mevzuat kapsamında Devlet Malzeme Ofisi (DMO) Genel Müdürlüğünce yürütülmektedir.

Yıl bazında oduna dayalı orman ürünlerine ilişkin istatistiki veriler Orman Genel Müdürlüğümüzün kurumsal internet sayfasında kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır.”

Muhabir: Selim Ercan