Japonya, Strep A tehlikesi ile karşı karşıya. Enfeksiyon sayısının rekor oranda arttığı belirtilirken, Strep A Nedir? Strep A belirtileri neler? Strep A tedavisi nedir?  soruları merak edildi. Sizler için derledik...

Kerim Çomoğlu kimdir? Kerim Çomoğlu kimdir?

Strep A Nedir? Strep A belirtileri neler? 

Strep A, boğaz ağrısına yol açan enfeksiyonların yalnızca küçük bir kısmını oluşturur. Birden fazla streptokok (kısa adıyla strep) türü olsa da, en büyük endişe A grubu streptir. Tedavi edilmediği takdirde Strep A bakterisi; vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Komplikasyonlar arasında genellikle bademciklerin etrafında apseler, şişmiş lenf düğümleri, sinüs ve kulak enfeksiyonlarıyla boğaz iltihabı yer alır. Fakat nadiren de olsa; kalbe ve böbreklere kalıcı olarak zarar verebilecek romatizmal ateş, yoğun döküntü, kaşıntı ve kızarıklık eşlik edebilir.

Strep A boğaz enfeksiyonu en çok çocuklarda görülür ancak her yaştan insanı etkiler. Soğuk algınlığı ve virüs kaynaklı problemler de boğaz ağrısına neden olabilir. Aradaki farkı anlamanın bir yolu da hastalığın belirtilerini takip etmektir. Strep A belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

Genellikle seyri hızlı bir şekilde ilerleyen yoğun boğaz ağrısı

Ağrılı yutkunma, yutkunmada zorlanma

Mide ağrısı

İştahsızlık

Bademciklerde şişme, kızarma ve beyaz renkli iltihaplanma

Boyunda lenf bezi şişmesi

Burun akıntısı ve mukus

Yüksek ateş

Şiddetli baş ağrısı

Vücutta döküntü ve kaşıntı

Özellikle küçük çocuklarda bulantı veya kusma

Vücutta kas ve eklem ağrıları

Strep A tedavisi

Strep A bakterilerin neden olduğu boğaz ağrısı, tedavi edilebilen bir boğaz ağrısı türüdür. Soğuk algınlığı ve diğer virüslerin neden olduğu boğaz ağrıları ile aynı şekilde ele alınmaz. Bu nedenle öncelikle hastanın strep olduğundan emin olmak için hızlı strep testi yapılır. Ve alanında uzman bir doktor tarafından reçete ederek seçilen uygun antibiyotiğin kullanımı başlanır.

Bu süreçte hastalara su ve sıvı alımını artırmak, boğaz rahatlatıcı pastiller, yoğurt, elma püresi, çorba gibi yiyecekler önerilebilir. Sigara dumanı, boya, kimyasallar içeren temizlik ürünlerinden kaçınmaları özellikle tavsiye edilebilir. Ayrıca Strep A tedavisinde, kişiler kendilerini daha iyi hissettiklerinde bile antibiyotikleri reçete edildiği şekilde mutlaka almalıdırlar. Bu, zararlı bakterilerden kurtulmanın en iyi yollarından biridir. Aksi takdirde bakteriler boğazda kalabilir ve semptomlar geri gelebilir. Tüm antibiyotikleri tamamlamak, strep enfeksiyonunun neden olabileceği romatizmal ateş, kızıl hastalığı, kan enfeksiyonları veya böbrek hastalığı gibi diğer sağlık sorunları da önleyebilir.

Kaynak: Haber merkezi