İstanbul Valiliği, yangın tehdidi nedeniyle ormanlara girişlere kısıtlama getirildiğini duyurdu. Orman yangınlarına karşı tedbir yasakları kapsamında; piknik ve mesire alanları, tabiat parkları ve korular dışındaki ormanlık alanlara girişler 10 Haziran - 15 Ekim tarihleri arasında yasaklandı. Orman yangınları konusunda işbirliğinin yetersiz olduğuna dikkat çeken Özkara, "Yedi sekiz tane yayın çıkardık, özel orman yangınları kitabı yayımladık. Özellikle orman yangınlarına dirençli köyler üzerine çalışıyoruz. Ülkemizin en önemli gelir kaynaklarından biri turizm de yangına karşı büyük tehdit. Bu konuda da ciddi bir çaba söz konusu değil" ifadelerini kullandı.
‘’Orman yangınının birinci nedeni, hassas Akdeniz ekosisteminde yer almamız’’
Eğitim konusuna dikkat çeken Özkara, "Maalesef eğitimde istenilen çaba yeteri kadar gösterilmiyor. Bazı meslektaşlarımız kendi kişisel gayretleriyle çaba gösteriyorlar, eğitim konusunda bir şeyler yapmak istiyorlar. Ancak kişisel çabanın ötesine geçen, daha organize, sivil toplum örgütlerini de işin içine katan, büyükşehir belediyelerini de bu işin içine katan bir yaklaşım gerekiyor. Özellikle Akdeniz ekosistemindeki Hatay, Mersin, Adana, Antalya, Muğla, Denizli, Aydın, İzmir, Manisa, Çanakkale ve Trakya'daki illerimizin belediye başkanlıklarını da devreye sokarak orman yangınlarında birlikte hareket etmek gerekiyor" diye ekledi.
"Eğitimde gerekli çaba gösterilmiyor"
Özkara, eğitimdeki eksikliklerin büyük bir sorun olduğuna vurgu yaparak, "Orman yangınlarıyla mücadelede eğitim çok önemli. Ancak maalesef bu konuda yeterli çaba gösterilmiyor. Eğitim için ayrılmış sahaların bile başka amaçlarla kullanıma verilmesi büyük bir hata" dedi. Buca’da eğitim amaçlı kullanılan 16 hektarlık alanın Dokuz Eylül Üniversitesi’ne verilmesini eleştiren Özkara, "Bu saha çok iyi şekilde eğitim alacak bir ortamdı, gözden çıkarılması büyük bir hata. Bu saha yeniden orman yangınlarıyla mücadelede kullanılmalıdır" diye ekledi.
"İklim krizi, yangınları daha büyük ve etkili hale getiriyor"
İklim krizinin de yangın sayısını artırdığına ve yangınların daha büyük ve etkili olmasına neden olduğunu söyleyen Özkara, "Bu nedenle organizasyonun yenilenmesi lazım, fakat bu konuda gereken özen gösterilmiyor. Sorunu anlatmak için çaba gösterdiğinizde bile, samimiyetle karşılanmıyor. Eğer bu ülke bizimse, orman varlığı her şeyin üstündedir ve tüm kurum ve kuruluşlar yan yana gelmelidir" dedi.
"Sivil Toplum ve Belediyelerle işbirliği şart"
Özkara, Türkiye'de orman yangınları konusunda en etkili çalışmayı yürüten Türk Ormancılar Derneği olarak, bugüne kadar ‘gelin bir konuşalım’ teması gerçekleşmediğini belirtti. "Yedi sekiz tane yayın çıkardık, özel orman yangınları kitabı yayımladık. Özellikle orman yangınlarına dirençli köyler üzerine çalışıyoruz. Ülkemizin en önemli gelir kaynaklarından biri turizm de yangına karşı büyük tehdit. Bu konuda da ciddi bir çaba söz konusu değil" dedi.
"Yangın öncesi çalışmalar önemlidir"
Yangınları engellemek için alınması gereken önlemler hakkında da konuşan Özkara, "Yangına şöyle bakıyoruz: Yangın anı ve sonrası önemlidir, ama asıl önemli olan yangın öncesi çalışmalardır. Yangına duyarlı yerleşim alanlarını, turizm alanlarını hazırlamazsanız, kötü sonuçlarla karşılaşırsınız. Orman alanları içerisinde izinli irtifak konusu hızla patladı. Ormanın içerisine yeni bir problemi daha taşıyorsunuz. Enerji nakil hatlarında büyük problemler var, buralardan ciddi yangınlar çıkıyor. Bunların bakımı kontrolü yapılmıyor, iyi bir denetim gerektiriyor. Tarımsal faaliyetteki insanların anız yangınları, büyük yangınlara neden oluyor. Yol kenarlarında gerekli bakımlar yapılmıyor. Orman yangınları artık kaçınılmaz. Toplumu duyarlı hale getirmezseniz, örgütsel yapınızı güçlendirmezseniz, liyakate, tecrübeye, uzmanlığa önem vermezseniz bu tür sonuçlar kaçınılmaz. Ama hala bunu değerlendirebilmiş değiliz" dedi.
"Orman yangınlarına sebep olan davranışların yüzde 90'ı insan kaynaklı"
İnsanların orman yangınlarına sebebiyet vermemesi için eğitilmesi gerektiğini vurgulayan Özkara, "Yangına sebebiyet veren kim? Yüzde doksan insan kaynaklı. Önce insanı eğitmemiz lazım. Sigara izmariti atan, piknik ateşini söndürmeyen, anız yakan, enerji nakil hatlarında bakım yapmayan insanlar. Yangının nedenleri açık ve ana sorumlusu insan. Bu yüzden insanı eğitmemiz lazım" dedi.