Ankara Pastacılar, Tatlıcılar ve Şekerciler Odası Başkanı Mustafa Kahveci, Raman Bayramına sayılı günler kala sektördeki son durumu anlattı.  Hayat pahalılığın sektörlerini olumsuz etkilediğini belirten Kahveci, enflasyondan dolayı insanların alım gücünün düştüğüne işaret etti. Vatandaşların ilk önceliğinin genel ihtiyaçları olan kira, elektrik, su, doğal gaz ve mutfak giderlerini karşılamak olduğunu ifade eden Kahveci, “Vatandaş öncelikli olarak pasta, tatlı ve diğer özel ürünlere para ayıramıyor. Çünkü bizim ürünlerimiz biraz daha lükse kaçıyor” dedi.

“Torba şeker 550 lira iken şu an 950-1050 lira arasındadır”

Kahveci şöyle devam etti:

“Bayram şekeri, tatlısı, çikolatası fiyatları elbette yükseldi. Çünkü 1 yıl önce bir torba şeker 550 lira iken şu an 950-1050 lira arasındadır. Diğer ham madde girdileri aynı nispette arttı, maliyetler yükseldi. Ama biz esnaflar, aynı oranda yüksek satamıyoruz. Çünkü pahalı geliyor.”

Pandemiden bu yana bayramlarda şeker, çikolata satışlarının çok düştüğünü aktaran Kahveci, “Sebebi şeker fabrikalarının bizlere peşin, marketlere taksitle ve fazla alıyor diye ucuza vermektedir. Bizim aldığımız fiyata onlar tezgâhlarında satıyorlar. Biz pastacılar bayram nedeni ile özel bir zam yapmadık ve yapmıyoruz ve yapmayacağız. Fiyatlarımız ramazan öncesi neyse mevcut durumda da aynısıdır. Çünkü müşterilerimiz bizim mahallemizin insanları. Onların daha ucuza ürün alabilmeleri için kârımızdan feragat ediyoruz” dedi.

“Vatandaşlar güvenilir yerlerden alışveriş yapmalı”

Ramazan Bayramının vazgeçilmezleri arasında baklava, çikolata ve hediyelik olan ürünlerin olduğunu kaydeden Kahveci, “Çünkü misafirlerine ikram edilecek ürünler bayram şekeri, börek çeşitleridir. Bunların hangisini alabilirse merdiven altı denince bizim en muzdarip olduğumuz yapılanma nedeni içerisine ne konduğu belli olmayan malzemeden üretilen denetimden uzak yiyecekleri ucuza satarak vatandaşın sağlığı ile oynuyorlar. Denetimden uzak dedim çünkü yollarda, sokaklarda adresi belli değil. Yarın gittiğinde yerinde bulamadığın, vergiye kayıtlı olmayan insanlardan dolayı benim sektörün temsilcisi olarak vatandaşlarımdan ricam şikâyeti olduğunda bulabileceği, güvenilir, memnun kaldığında teşekkür edeceği esnaftan alışveriş yapmasıdır. O esnafta mahallesinde olandır” diye konuştu.

“Beklentimiz piyasalardaki güvensizliğin bir an önce giderilmesi”

Sektörün sorunlarına değinen Oda Başkanı Kahveci, sözlerini şöyle tamamladı:

“Sektörün eleman sıkıntısı evet. Bütün esnafın imalatçının olduğu gibi bizim sektörün kanayan yarasıdır. 7 yaşında çocuk okula başlıyor, 17. Yaşında liseden çıkıyor. Bu insanların meslek sahibi olmaları mümkün olmamaktadır. Gençleri mesleklere özendirmek için sigortasını yapacak, emeklilikten faydalanılacak, devlet destekli sağlanmalıdır. Hem veli hem de çocuk meslek sahibi olsun. Aynı zamanda kamu spotu ile veliler bilgilendirilmelidir.  Sektörün sıkıntıları, beklentilerimiz, fiyat istikrarsızlığı, piyasalardaki güvensizliğin bir an önce giderilmesi. Taşların yerine oturması, esnafımıza bol bereketli günler Müslüman aleminin bayramı mübarek olsun.”

Editör: Selim Ercan