Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yılda ortalama 2 bin 500-2 bin 800 yeni doğan bebeğe işitme kaybı tanısı konulduğunu açıkladı. Koca, sosyal medya hesabından paylaştığı videolu açıklamada işitme tarama testlerine yönelik verileri paylaştı.
Türkiye’de yılda 1 milyon 100 bine yakın doğum olduğunu kaydeden Koca, her bin bebekten 2-3’ünün işitme kaybıyla dünyaya geldiğini dile getirdi. Çocukluk döneminde geçirilen hastalıklar, kulak enfeksiyonları, kazalar ve kullanılan bazı ilaçlardan dolayı bu oranın geçici işitme kayıplarıyla birlikte yüzde 6’ya kadar çıktığını kaydeden Koca, şunları söyledi:
“İşitme kaybını erken dönemde belirlemek için ulusal işitme tarama programları yürütüyoruz. Bu kapsamda yeni doğan tüm bebeklere ve ilkokul 1’inci sınıfa giden çocuklarımıza işitme tarama testleri yapıyoruz. Tarama kapsamında bebek ve çocuklarımızın tümüne ulaşmayı hedefliyor, her yıl yaklaşık 2 milyon civarı tarama testi yapıyoruz. Ortalama yılda, 2 bin 500-2 bin 800 yeni doğan bebeğimize işitme kaybı tanısı koyuyoruz.”
Dünya Sağlık Örgütü işitme kaybına neden olan faktörlerin yüzde 50′sinin önlenebilir olduğunu kaydeden Koca, “Engellilikten korumak amacıyla yapılan sağlık taramaları erken tanı ve tedavi için kullanılan en iyi yöntemlerden biridir. Bu nedenle, çocukların yeni doğduğu dönemde ve okul çağında işitme taramalarından geçmesi son derece önemli” dedi.