Dursun ERKILIÇ

Türk ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri olan tekstil artık can çekişiyor. Üretim, istihdam ve ihracatta bir dönemin bir numarası olan sektör, ayakta kalabilmek için çareyi yurt dışında arıyor.

Son dönemde yerli tekstil firmaları, yüksek enflasyon ve artan üretim maliyetleri nedeniyle fabrikalarını Türkiye'den Mısır'a taşır oldu.

Mısır-Türk İş Konseyi verilerine göre, Türk tekstil şirketlerinin Mısır'da açtığı fabrika sayısı 200'e ulaşmış durumda.

Buna isyan edenlerden biri tekstil emekçilerinin hak/hukuk savunucularından Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay.

Son dönemde sıkça sektörün güncel durumunu ve geleceğini değerlendiren Ay, elipshaber.com’a yaptığı açıklamada, özellikle dijitalleşme ve sürdürülebilirlik gibi unsurların sektörde giderek daha fazla önem kazandığını vurguladı.

Fabrikaların yurt dışına göçü önlenmeli

Mısır-Türk İş Konseyi verilerine göre, Türk tekstil şirketlerinin Mısır'da açtığı fabrika sayısının 200'e ulaştığını hatırlatan Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay, bunun istihdama, üretime ve ihracata vurduğu, vuracağı darbelere dikkat çekti.

Rafi Ay, Türkiye'nin tekstil sektöründe dünya genelinde önemli bir konumda olduğuna işaret ederek, “Ülkemizin kaliteli üretim kapasitesi ve uygun maliyet avantajı, uluslararası arenada büyük bir ihracat potansiyeli sunuyor. Tekstil-hazır giyim emekçimizin yeteneği dünyanın üzerindedir. Tekrar tekrar söylemek gerekir: Markalaşma, rekabet, şirketlerin kurumsal kapasitesinin artması, sendikalı-toplu pazarlığa dayalı çalışma tek çözümdür. Ucuz işgücünün sonu yok. Dün Bangladeş, bugün Mısır, yarın Afrika ya da Asya-Pasifik. Hakça bölüşüm için mücadele ediyoruz. Türkiye'nin çok büyük bir başarısı ve gelecek için de büyük potansiyeli var. Bu potansiyelin tam anlamıyla değerlendirilebilmesi için inovasyona, markalaşmaya, hakça bölüşmeye, sürdürülebilirliğe yatırım yapmamız gerekiyor" dedi.

Ay, yetkililere ve sektördeki tüm paydaşlara çağrıda bulunarak, fabrika göçünün durdurulmasını istedi.

İŞKUR üç ayda 315 bin 721 kişinin işe yerleştirilmesini sağladı İŞKUR üç ayda 315 bin 721 kişinin işe yerleştirilmesini sağladı

Dijitalleşme ve kalifiye elemanların önemi

Sektörde yaşanan küçülmelerden kaynaklı kalifiye eleman sıkıntısının da bulunduğunu, markalaşmanın öneminin her geçen gün arttığını belirten Rafi Ay, tekstil sektöründeki dijitalleşmeye de dikkat çekerek, "Dijitalleşme, özellikle üretim süreçlerinde verimliliği artırırken maliyetleri düşürüyor. Ancak kalifiye çalışanların önemini, yarattığı katma değeri her zaman koruyor” dedi.

Sürdürülebilirlik: Geleceğin vazgeçilmezi

Sürdürülebilirlik konusuna da değinen Ay, “Artık tüketiciler, sadece kaliteli ürünlerle yetinmiyor; aynı zamanda bu ürünlerin çevreye olan etkisini de önemsiyorlar. Bu nedenle, sürdürülebilir üretim yöntemlerine geçiş yapmak, sektör için kaçınılmaz bir gereklilik haline geldi” ifadelerini kullandı. Ay, bu alanda yapılan yatırımların hem çevreye katkı sağlayacağını hem de markaların itibarını güçlendireceğini belirtti.

Muhabir: Dursun Erkılıç