Fatih'te III. Murat'ın Darüssade Ağası Mehmet Ağa tarafından 1585 yılında Mimar Davud Ağa'ya yaptırılan Mehmed Ağa Camii ve Külliyesi, restorasyon çalışmalarının ardından takılan PVC pencerelerle gündeme gelmişti. Kim tarafından ve ne zaman taktırıldığı bilinmeyen beyaz plastik pencerelerin caminin tarihi dokusunu bozması sebebiyle tepki gösterilmişti. Konuyla ilgili açıklama yapan Vakıflar Genel Müdürlüğü, 439 yıllık tarihi caminin plastik pencerelerine ilişkin basit onarım sürecinin başladığı ve aslına uygun hale getirileceği belirtildi.

İstanbul’da su kesintisi 9 Eylül 2024 İstanbul'da sular ne zaman gelecek? İstanbul’da su kesintisi 9 Eylül 2024 İstanbul'da sular ne zaman gelecek?

Pencereler orjinaline uygun hale getirilecek

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "İstanbul Fatih'teki Darüssade Mehmet Ağa Camii'ne ilişkin bazı basın yayın organları ile sosyal medyadaki haber ve paylaşımlarla ilgili açıklama yapma zarureti doğmuştur. Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait Darüssade Mehmet Ağa Camii'nin rölöve projesi, İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 13 Ekim 2021 tarih ve 8458 sayılı yazısı ile onaylanmıştır. Söz konusu projede, tarihî caminin değişik noktalarında çalışma yapılması öngörülmektedir. Bütün restorasyon süreci, aslına uygunluğu esas alan titiz bir yaklaşımla gerçekleştirilecektir. 1980'li yıllarda çeşitli onarımlara konu olan Darüssade Mehmet Ağa Camii'nde, kimin tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinmeyen plastik doğramalara ilişkin de basit onarım kapsamı süreci başlatılmış olup, pencereler orijinaline uygun hale getirilecektir. Mehmet Ağa Camii'nin bir bütün olarak restorasyon çalışmaları ise 2025 yatırım programımızda değerlendirilecektir" denildi.

Kaynak: DHA