Çanakkale'nin Yenice ilçesinde meydana gelen 4,9 büyüklüğündeki deprem, İstanbul ve çevre illerde hissedildi. Depremin, İstanbul depremini tetikleyip tetiklemeyeceği konusunda farklı görüşler ortaya atıldı. Konuya ilişkin düşüncelerini aktaran Doç. Dr. Emre Özşahin, “Söz konusu depremler, aynı fayın farklı kolları olduğu için İstanbul depremini tetiklemez” dedi.

Deprem için yer ve zaman verilemeyeceğini belirten Özşahin, “Marmara civarında, Kuzey Anadolu üzerinde enerji birikimi olduğu için bir deprem bekleniyor. Hazırlıklı olmak lazım. Toplumun her kesiminden devletin üst kurumlarına kadar bu hazırlık yapılmalı” diye konuştu.

“Türkiye’de 4 mevsim yaşanmayacak”

Küresel ısınmanın etkisiyle yaşanan iklim değişikliklerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özşahin, “Eskiden Türkiye’de 4 mevsimin de yaşandığı söylenirdi. Ama şu an ara mevsimlerin gittiğini ve kış-yaz mevsimi döneminin ortaya çıktığını görüyoruz. Kışlar eskisi kadar çok soğuk olmayacak, sonbahar koşullarında gerçekleşecek” ifadelerini kullandı.

İklim değişikliği dünya genelindeki çalışanların yüzde 70'i için sağlık sorunu oluşturuyor İklim değişikliği dünya genelindeki çalışanların yüzde 70'i için sağlık sorunu oluşturuyor

Kuraklık ve yağış azlığı devam ederse su sıkıntısı yaşanacak”

Kuraklık tehlikesine dikkat çeken Özşahin, “Ciddi bir kuraklık söz konusu. Geçen yıl özellikle kış döneminde kuraklık vardı. Genel anlamda bu kuraklık ve yağış azlığı devam ederse su sıkıntısı yaşanacak. İklim değişikliğine bağlı olarak yılın belli kesimlerinde ani sağanak yağışlar gerçekleşiyor. Bu da suyun tutulamaması, sel, taşkın gibi sorunları beraberinde getiriyor” şeklinde konuştu.

“Su zengini bir ülke değiliz”

Kuraklık tehlikesine karşın alınabilecek önlemlerden bahseden Özşahin, israfı azaltmanın gerekliliğini vurguladı. Özşahin, şunları söyledi:

“Toplum olarak israfı azaltmamız lazım, su kullanımı düzene sokulmalı. Biz aslında su zengini bir ülke değiliz hatta fakirlik eşiğinde bir ülkeyiz. Tarımsal anlamda veya endüstri alanında su kullanımı çok fazla. O nedenle ürün anlamında değişikliğe ihtiyacımız var. Tarım alanında suyu az tüketmeye imkan sağlayan ürünler tercih edilmeli.”

Geri dönüşümün önemine de dikkat çeken Özşahin, “Sanayide sulu sanayiden ziyade, suyun geri dönüşümlü kullanılması lazım. Örneğin Tekirdağ bölgesinde deri, boyama gibi sanayi sektörlerinde su kullanımı çok fazla. Bunların geri dönüştürülmesi faydalı olacaktır. Aksi takdirde su kaybı fazla olduğu için bunlar içilebilir su kaynaklarımızın tükenmesine neden oluyor” dedi.

Muhabir: Betül Vural