Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Başbağlar Şehitlerini Anma Töreni'nde konuştu. Başbağlar köyünde giden CHP Lideri Özel, burada yaptığı açıklamada, insanlığa karşı işlenmiş suçların zaman aşımına uğramaması gerektiğini vurguladı. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Özel’in açıklamasından satırbaşları şöyle:

"Acıları yarıştırmanın dönemi Türkiye'ye çok şeyler kaybettirdi"

CHP'nin Genel Başkan düzeyinde ilk kez böyle bir programa katıldığınızı gördük, ne diyeceksiniz?

Bugüne kadar partimiz Veli Ağbaba'nın başkanlığında her yıl burada temsil ediliyordu. Sayın Sarıgül bu konuya çok önem veriyor. Geçtiğimiz günlerde Madımak'a da CHP Genel Başkanı olarak ilk kez gitmiştim. Bugün yurtdışı programımız vardı ama Sayın Sarıgül ve Sayın Ağbaba'nın büyük gayretleriyle, fedakarlıklarıyla bir şekilde geldik. Acıları yarıştırmanın dönemi Türkiye'ye çok şeyler kaybettirdi. Bizim ülkenin tüm acılarına hep birlikte sahip çıkmamız gerekiyor. Berkin Elvan ve Abdullah Tayyip Olçak'a aynı anda yas tutmayan bir ülke birlik ve bütünlük halinde olamaz. Sivas'taki Madımak'taki yaşananlar ile, Başbağlar'da yaşananları birbirinin rövanşıymış gibi göstermeye çalışanlar var. Bu ikisi de bu ülkenin ortak acıları. Orada yanan canlar da, burada yanan canlar da bu ülkenin değerleri. Bizim bir ve beraber olmamız lazım. Ben mümkün olduğu kadar kritik yıl dönümlerinde bulunmaya çalışıyorum. Başbağlar'da bu açıdan son derece anlamlıydı. Hem katılımıyla hem ortaya çıkardığı duygularla birlikte. Çok teşekkür ediyorum. Hem milletvekillerimize hem sayın valiye teşekkür ediyorum.

Özgür Özel'den Erdoğan'a İstanbul Sözleşmesi için çağrı Özgür Özel'den Erdoğan'a İstanbul Sözleşmesi için çağrı

"Gözyaşlarının rengi olmaz"

Burada 33 vatandaş şehit oldu. Buraya gelirken ne hissettiniz?

Türkiye Cumhuriyeti devletiyle, miletiyle çok önemli, bir bütün halinde olması lazım. Herkesin, ötekinin hakkına da kendisininkinden daha çok sahip çıkması lazım. Bu ülkede ben iki şeyin renginin olduğuna inanmıyorum. Bir işçinin alnının terinin rengi olmaz bir de annelerin gözyaşlarının rengi olmaz. Kürdü, Türkü, Alevisi, Sunnisi olmaz hepsi annemiz. Biz, üzerimize düşen sorumlulukta onu yerine getirmekte çok kararlıyız. Bir de Sayın Sarıgül geçen hafta bir araştırma önergesi verdi ama maalesef TBMM'de rededilmiş ancak biz bunu yenileyeceğiz. Belki Madımak ile Başbağlar'ın aynı komisyonda araştırılması daha anlamlı olabilir. 2 gün arayla birbirine yaşatılan ve inanca yapılan saldırı olarak gördüğümüz bu saldırıların nasıl, kimler tarafından organize edildiğine mutlaka bakmalıyız. Bu konuyu da gündemimize atacağız. 

"İnsanlığa karşı işlenmiş suçların zaman aşımı olmaz"

Sivas'ta da, burada da zaman aşımı kararı var. Ne diyeceksiniz?

İkisi de çok yanlış. İnsanlığa karşı işlenmiş suçların zaman aşımı olmaz. Bu konuda kanun var. Mahkemelerin cesaretle bunlara insanlık suçu tanımlamasını yapıp, zaman aşımı ve af kapsamlarının dışına çıkarması lazım.

Ayrıntılar geliyor...

Muhabir: Şevval Dalgıç