Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kamu Özel Sektör İş Birliği (KÖİ) Araştırma Merkezi ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu işbirliğiyle İstanbul’da düzenlenen ‘İstanbul KÖİ Haftası’ etkinliğinde açıklamalarda bulundu. Ekonomi programının amaçlarını sıralayan Şimşek şunları söyledi:

“Fiyat istikrarı hedefimiz doğrultusunda para politikasında gerekli adımlar atılarak, sıkılaşma süreci başladı. Ayrıca bazı seçici kredi sıkılaştırmaları, niceliksel sıkılaştırmalar yaptık. Destekleyici maliye ve gelir politikaları uyguladık. Önümüzdeki dönemde de daha destekleyici gelir ve maliye politikalarını uygulamaya devam edeceğiz.”

Merkez Bankası sıkılaştırma hamlesi

“Merkez Bankası yeterli sıkılaştırma yaptığını düşünüyor” ifadelerini kullanan Bakan Şimşek, ekonomi programının işe yarayacağına inandıklarını kaydederek programın henüz çok erken aşamalarında olunduğunu, sabırlı ve ileriye dönük kararlı olunması gerektiğini belirtti.

Eski ekonomi yönetimi yüksek enflasyona rağmen faizleri tek haneye düşürmüştü. Bu nedenle döviz, enflasyon ve cari açık rekor kırmıştı.

Haziran 2023 tarihinde başa geçen Şimşek ve ekibi, faizleri kademeleri olarak yüzde 45’e kadar çıkmıştı. TCMB, şubat ayında faizi sabit tutmuş ve artış döngüsünün sonlandığına yönelik mesajlar vermişti.

TMSF’den Çankaya’da 36 odalı villa satışı TMSF’den Çankaya’da 36 odalı villa satışı

ABD’li yatırım bankası JPMorgan ise, beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verilerinden sonra TCMB'nin nisan ayında 500 baz puan faiz artışına gideceğini beklediklerini dile getirmişti.

Kaynak: Haber Merkezi