Avrupa'daki diğer otomobil üreticileri gibi Mercedes de Avrupa ve Çin gibi önemli pazarlarda araçlarına olan talebin azalmasının sıkıntılarını yaşıyor. Şirketin kârındaki düşüşün bir kısmı, ağır yatırımlara rağmen satışların beklentilerin altında kalmasıyla elektrikli araçlara geçişin zorlu bir süreç olmasından kaynaklandı. Birçok üretici maliyetleri kısmak ve içten yanmalı motor serileri için yenilemelere geri dönmek zorunda kaldı.

Japonya Merkez Bankası'ndan tahvil piyasasına müdahale Japonya Merkez Bankası'ndan tahvil piyasasına müdahale

Bloomberg'de yer alan habere göre; Mercedes'in işletme gelirleri geçen yıl yüzde 30 düştü. Otomobil üretim marjı, yüzde 8,1'e geriledi. Bir önceki yıl bu oran yüzde 12,6 seviyesindeydi. Şirket, bu marjın 2025'te yüzde 6 ila yüzde 8 arasında olmasını beklediğini açıkladı.

Çin'de lüks modellere olan talep geriledi

İcra Kurulu Başkanı Ola Kaellenius yönetimindeki şirket, kaynaklarını en pahalı araçlarına yönlendiriyor ve kompakt A-Serisi gibi daha az kârlı giriş seviyesi modellerden uzaklaşıyor. Ancak özellikle Çin'de Maybach limuzinleri, AMG performans otomobilleri ve G-Wagon gibi üst düzey modellere olan zayıf talep, bu stratejiyi olumsuz etkiliyor.

Aynı zamanda, artan ticaret gerginlikleri ve ABD Başkanı Donald Trump'ın otomobil tarifeleri uygulama tehdidi, ABD'de sattığı araçların yaklaşık yüzde 63'ünü ithal eden Mercedes için başka bir tehdit oluşturuyor. Trump bu hafta, Nisan ayında ithal otomobillere yaklaşık yüzde 25 oranında vergi koymayı planladığını söylemişti.

Kaynak: Haber Merkezi