2012 yılından bu yana uygulanan 4+4+4 eğitim sistemi, eğitim sendikaları tarafından tahribata yol açtığı gerekçesiyle sıklıkla eleştiriliyordu. 13 yıldır uygulamada olan bu sistem, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in “Zorunlu eğitimin çok olduğunu, yakında bunun tartışmaya açılacağını ben de tahmin ediyorum. Bu kadar uzun bir süre standart bir eğitime çocukları tabi tutmak doğru olmayabilir” diye konuştuğu açıklamasının ardından yeniden tartışılmaya başlandı.

Lise zorunlu olmaktan çıkarılacak mı?

Öte yandan Enderun Özgün Eğitimciler Derneği, Maarif Platformu ve Medeniyet Enstitüsünün yayımladığı çalıştay raporunda, liselerin zorunlu olmaktan çıkarılıp 3 yıla düşürülebileceği, 4+4+4 eğitim sisteminin işsizliğe neden olduğu ve ‘ara eleman’ ihtiyacı sebebiyle mesleki eğitime yönlendirmenin olabileceği önerileri dikkat çekti. Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, 4+4+4 eğitim sisteminin yol açtığı sorunları anlatarak, Bakan Tekin’in ve üç derneğin ‘zorunlu eğitimin kaldırılması’ önerisini değerlendirdi.

“Zorunlu eğitimi hedef alarak çocukları erken yaşta piyasaya sürüyorlar”

Zorunlu eğitimin kaldırılmasını tartışmaya açan üç derneğin ‘eğitim’ derneği olmadığını ve kamuoyuna sunulan raporun bir dizi problem barındırdığını ifade eden Kadem Özbay, “Zorunlu eğitimi hedef alarak çocukların erten yaşta piyasaya hizmet etmelerini istiyorlar. Tarikat ve cemaatlerin en çok baskı yaptığı alan devletin okullarına çocukların zorunlu olarak gitmesidir. Okulun, çocuğu koruyan bir tarafı vardır. Gerçek amacıyla zorunlu eğitim yerine getirilse bugün bu çocuklar sanayide ölmez, çocuk yaşta evlendirilmez” dedi.

“AKP, eğitim aracılığıyla toplumu dizayn ediyor”

Özbay, şunları kaydetti:

Arıkan: 4 4 4 zorunlu eğitimin tartışmaya açılmasını memnuniyetle karşılıyoruz Arıkan: 4 4 4 zorunlu eğitimin tartışmaya açılmasını memnuniyetle karşılıyoruz

“Çocukların eğitim hakkını gasp ediyorlar, tarikat ve cemaatlerin kucağına itecek kılıf arıyorlar. Çocukları ve geleceğimiz hedef alan görüşmeler ve konuşmalar bunlar. AKP, eğitim aracıyla toplumu dizayn ediyor. 18 yaşın altındaki her birey çocuktur. Buradaki sürenin 4+4+3 olması ya da 4+5+3 olmasından öte bu yaşın altındaki her çocuğun eğitim hakkının sağlanması lazım.”

“Organize bir kötülük var”

“AKP’nin amacı; okul süresini azaltıp daha erken piyasaya hizmet edecek, ucuz iş gücü olarak piyasada görebileceği, erken yaşta evlendirilecek çocuklar yaratmak” diyen Özbay, Mesleki Eğitim Merkezi’nde (MESEM), çocukların maruz kaldığı sorunların altını çizdi. Özbay, “MESEM diye bir garabet yarattılar. 15-16 yaşında çocuk sözde eğitim programında 1 gün okulda, 4 gün işletmede… Orada çocuklar öldü. Burada bir suç işleniyor. Organize bir kötülük var ve bu kötülüğün parçası MEB” dedi.

“Devletin sorumluluğu çocuğun eğitim hakkını sağlamaktır”

Özbay, şöyle devam etti:

“Asıl amaç, zorunlu eğitimi ortadan kaldırmak. Veli böyle istedi, veli kız çocuğunu okula göndermek istemedi ya da çocuk çalışmak istedi, aile bütçesine destek olmak istedi, erken yaşta iş buldu, istihdama katıldı gibi pek çok problemi sanki demokratik bir hakmış gibi göstermek istiyorlar. Devletin sorumluluğu çocuğun eğitim hakkını sağlamaktır. Eğitimin çocuğu koruma yönünü göz ardı etmemek lazım. Süre değil, eğitimin içeriği önemlidir.”

Muhabir: Nur Kaplan