Eyleme katılan kamu görevlileri, geçim sıkıntısı ve düşük maaşların hayat standartlarını olumsuz etkilediğini belirterek, “Gelirimiz artmıyor, aldığımız yetmiyor” sloganları attı.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 2025 yılının ilk günlerinde memurların ekonomik sorunlarına dikkat çekmek için yaptığı basın açıklamasında kamu çalışanlarının alım gücünün ciddi şekilde azaldığını belirtti. Yalçın, “Bugün burada olmamızın nedeni, açıklanan enflasyon rakamlarının gerçeklikle uyuşmaması. Sepet hesaplamaları, alım gücü düşen vatandaşı yansıtmıyor. Temel ihtiyaç ürünlerindeki artış, açıklanan oranların çok üzerinde. Yumurta alan emekçiye, pazar alışverişine çıkan vatandaşa sorun. Gerçek enflasyonun ne olduğunu onlar bilir” dedi.
“Refah payı verilseydi, bugün bu sorunlar yaşanmazdı”
Yalçın, toplu sözleşme görüşmelerinde teklif ettikleri iyileştirmelerin kabul edilmediğini ve bugün yaşanan ekonomik sıkıntıların öngörülebilir olduğunu ifade ederek, “Toplu sözleşmede, kamu görevlilerinin alım gücünün korunması için yüzde 10 refah payı teklif ettik. Ancak bu önerimiz dikkate alınmadı. Eğer refah payı verilseydi, bugün memurlarımız sesini yükseltmek zorunda kalmazdı. Enflasyon düşer, ama bu süreç zaman alır. Kamu çalışanlarımızı daha fazla mağdur etmeden adım atılması gerekiyor” diye aktardı.
“Gelir vergisi oranı yüzde 15’e sabitlenmeli”
Gelir vergisi sistemindeki adaletsizliğe de dikkat çeken Yalçın, düşük gelirli çalışanların üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi gerektiğini dile getirdi. Yalçın, “Vergi sistemi gelir dağılımını daha da bozuyor. Sabit gelirli vatandaş, artan vergilerle daha fazla eziliyor. Gelir vergisi oranları yüzde 15’te sabitlenmeli ve adalet sağlanmalı. Bu konudaki çözüm önerilerimiz dikkate alınmalı. Tasarruf genelgesi adı altında, kamu çalışanlarının haklarını kısıtlamak doğru değil. Toplu sözleşme hükümleri uygulanmalıdır. Kamu hizmetleri tasarruf adı altında aksatılmamalıdır” şeklinde konuştu.