Almanya'da 1 Kasım'da yürürlüğe giren 'Nitelikli Göç Yasası' sayesinde Türklere Mavi Kart'ın yolu açıldı. Peki Mavi kart nedir? Mavi Kart ne işe yarar? Mavi Kart nasıl alınır? Sizler için derledik...
Mavi Kart nedir? Mavi Kart nasıl alınır?
Mavi Kart veya Mavi Avrupalı İşçi Kartı (İngilizce: Blue Card), Avrupa Birliği üyesi olmayan vatandaşların, Danimarka ve İrlanda hariç olmak üzere Avrupa Birliği içindeki 27 ülkenin 25'inde çalışmasına ve yaşamasına izin verir.
Ancak, Mavi Kartı veren ülke Schengen Bölgesine üye değilse (örneğin AB üyesi Bulgaristan, Kıbrıs ve Romanya gibi) Schengen alanına üye bir ülkeye girişe izin vermez. Mavi Kart, ABD'deki Yeşil Karttan esinlenerek ortaya çıkarılmıştır. AB bayrağının on iki altın yıldızla ve zemin renginin mavi olması nedeniyle mavi kart adını almış ve düşünce kuruluşu Bruegel tarafından icat edilmiştir.
Avrupa Komisyonu tarafından sunulan mavi kart önerisi, AB üyesi olmayan vatandaşlara üç yıla kadar geçerli olacak ancak daha sonra yenilenebilecek çalışma izni başvurusunda bulunmaları için tek yollu bir prosedür sunmaktadır. Mavi kart statüsü ayrıca elverişli aile birleşimi kuralları gibi başka haklar da taşır. Teklif aynı zamanda mavi kart verilenler için AB içinde farklı üye devletler arasında seyahat etmeyi de teşvik etmektedir.
Mavi Kart almak için gerekenler
Mavi kart başvurusunda bulunmak için başvuru sahipleri:
"daha yüksek mesleki nitelikleri" kanıtlamak (180 kredilik yüksek öğretim eşdeğeri 3+ yıllık eğitim veya 5+ yıllık ilgili iş deneyimi)
düzenlenmiş meslekler için yasal gereklilikleri yerine getirmek
ücretli çalışan olarak çalışmak (AB Mavi Kartı serbest meslek sahipleri veya girişimciler için geçerli değildir)
gerekli seyahat belgelerine ve sağlık sigortasına sahip olmak
Bir AB ülkesinde en az bir yıllığına, ülkenin ortalama brüt yıllık maaşının en az 1,2 katı maaşla bir iş sözleşmesine veya bağlayıcı iş teklifine sahip olmak
Mavi kartı alan başvuru sahibi, 2 yıl içinde iş değiştirirse ve 18 ay boyunca diğer AB ülkelerinde çalışamayacaksa, göçmenlik servisine bildirimde bulunmalıdır.