Bu yılın başlarında 2.200 yetişkinin katıldığı ankette, köpek sahiplerinin yüzde 37’si evcil hayvanlarına yönelik aşıları güvensiz bulduğunu, yüzde 30’u gereksiz, yüzde 22’si ise etkisiz olduğunu söyledi.
Araştırmacılar, evcil hayvan aşıları konusunda artan şüpheciliğin, sosyal medyadaki yanlış bilgilerin yanı sıra veteriner faturalarının artan maliyetinden kaynaklandığı sonucuna vardılar.
İnsanlardaki aşı karşıtlığına benzer
“Köpek gibi hasta mı? Köpek aşısı tereddütünün yaygınlığı, politikleşmesi ve sağlık politikası sonuçları” başlıklı çalışma, insanlara yapılan aşılarla ilgili çürütülmüş teoriler arasında benzeşen noktalar da buldu. Örneğin ankete katılanların %40’ı aşıların köpeklerinde otizme neden olabileceğine inanıyor.
Ankete göre, aşı konusunda şüpheci olan hayvan sahipleri, köpekleri için “doğal bir yaklaşıma”, masaj ve akupunktur gibi alternatif tedavilere odaklanan veteriner hekimler arıyor.
Çalışmayı yürüten bilim insanları ise aşılanan evcil hayvanların sayısının azalması sadece hayvan popülasyonlarını tehlikeye atmakla kalmadığına aynı zamanda aşıyla önlenebilir hastalıkların insanlara da yayılması riskini taşıdığına dikkat çekiyor.
Halk sağlığı tehdidi
Baş araştırmacılardan, Boston Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu‘ndan, Matthew Motta, The Wall Street Journal’a ulaştıkları bulgular karşısında şok olduklarını söyledi:
“Daha fazla evcil hayvanın aşılanmadığı bir dünyada bu, evcil hayvanlarımız için bir tehdit ama aynı zamanda sizin ve benim için de bir halk sağlığı tehdidi.”
Amerikan Veteriner Hekimleri Birliği’ne göre ABD’de yaklaşık 50 milyon hanenin köpeği var. Kuduz gibi bir hastalığın yayılmasını durdurmak için köpek popülasyonunun %70’inden fazlasının aşılanmış olması gerekiyor.
ABD eyaletlerinin çoğunda kuduz aşısı zorunlu tutuluyor ancak bu, yaygın olarak zorunlu kılınan tek aşı. Hayvan hastalıkları iyi bir şekilde kontrol altına alınmış olsa da araştırmacılar, çalışmalarında ortaya çıkan eğilimin devam etmesi halinde bulaşıcı hastalıkların yayılabileceği konusunda uyarıyor.