Vatandaşlar, endişe yaratan kızamık hastalığının ne olduğunu merak ediyor. Kızamık nedir? Kızamık nasıl yayılır? Kızamık tedavisi nedir? sorularının cevapları araştırılıyor. Peki Kızamık nedir? Kızamık neden yayılır? Kızamık tedavisi nedir? Sizler için derledik...
Kızamık nedir?
Kızamık özellikle çocukluk çağında çok sık görülen bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Vücut direncini düşürdüğü için çocuk zatürre, orta kulak iltihabı, menenjite kadar ilerleyebilir.
Bu nedenle tüm dünyada yaygın olan ve ciddi riskleri olan bu hastalığa karşı, aşılama yapılması hayati önemdedir. Aşının yaygın olarak kullanılmasından sonra, hastalığın görülme sıklığında %95'lik bir azalma olmuştur.
Suçiçeği, kızamık, kızamıkçık, 6. ve 5. hastalık gibi hastalıklar döküntülü hastalıklar grubundadır. Bunların hepsi viral enfeksiyonlar yani virüsler yoluyla bulaşır, yüksek ateş ve öksürük gibi belirtiler gösterir.
Vücut direncini zorlayan bu hastalıklar çocuğunuzu güçsüz düşürebilir. Kızamığa yönelik bir tedavi bulunmazken, uygun bir bakımla hastalık bir süre sonra kendiliğinden geçer.
Bulaşıcı olan bu hastalıklarda döküntüler olduğu sürece bulaşma riski vardır. Bu nedenle bebeklik ve çocukluk döneminde aşıların aksatılmaması, bulaşma ihtimaline ve enfeksiyonlara karşı hijyene dikkat edilmesi büyük önem taşır.
Kızamık nasıl yayılır?
Kızamık, paramiksovirus grubundan morbilli virüsünün yarattığı bir hastalıktır. Ağırlıkla çocukluk çağında görülse de yetişkinlik döneminde de yaşanabilir.
Bulaşıcı salgın bir hastalık olan kızamık, direkt temasla ya da solunum yoluyla hızla bulaşabilir. Bu virüsler oda havasında bir saatten fazla kalabilir ve bu havanın solunmasıyla da bulaşabilir.
Hastalar döküntü başlamadan önceki 4 gün ve başladıktan sonraki 4 gün hastalığı çevredekilere bulaştırabilir. Bulaştırıcılığın en yoğun olduğu süreç ateş, öksürük gibi ilk belirtilerin ortaya çıktığı dönemdir.
Kızamık olan kişiyle temastan 8-12 gün sonra kızamık belirtileri görülür. Döküntüler ise 14 gün sonra ortaya çıkar. Kızamığı bir kez geçirmek hastalığa yaşam boyu bağışıklık sağlar.
Kızamık tedavisi nedir?
Kızamık başka hastalıklara yol açmıyorsa tedavi gerektirmez. Ancak yatak istirahati, sulu yumuşak gıdalar önerilir. En önemlisi yeterli sıvı alımının sağlanmasıdır.
Kızamık, viral bir enfeksiyon olduğu için ikincil bakteriyel enfeksiyonlar olmadığı takdirde; antibiyotik önerilmez.
Gözkapakları ılık su ile temizlenebilir, yüksek ateş durumunda ateş düşürücü ilaçlar alınabilir. Oda havasının nemli tutulması önemlidir.
Ağır kızamık vakalarındaysa, ölüm düşünülerek tedaviye yüksek doz A vitamini eklenir. Dünya Sağlık Örgütü gelişmekte olan ülkelerde kızamık geçiren her çocuğa A vitamini verilmesini önerir.