Ekim ayı tüm dünyada “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” olarak kabul ediliyor.
Meme kanseri nedir?
Meme kanseri, meme dokusunu oluşturan hücre gruplarından bir ya da birkaçının uğradığı değişim sonucu kontrolsüz olarak çoğalmasına bağlı gelişen habis bir tümöral hastalıktır. Genellikle önce meme dokusunda başlayan bu tümöral hadise, sonrasında yakındaki komşu lenf bezlerine, tedavide geç kalındığında ise kan ve lenf yoluyla uzak organlara sıçrayarak metastaz yapma eğilimindedir.
Meme kanseri belirtileri nelerdir?
Meme kanserinin en sık rastlanan bulgusu memede ele gelen ağrısız kitledir. Genellikle bu kitle sert, etraf dokuya yapışık ve düzensiz sınırlıdır. Öte yandan bazı hastalarda ise kitle farkedilmeksizin, ilk bulgular olarak, meme derisinde kabalaşma ve portakal kabuğu görünümü, meme derisinde gamzeleşme, çukurlaşma, meme ucunda görsel değişiklikler, meme ucunun içine kaçması, meme başı kanaması, memede renk değişikliği, damarlarda belirginleşme ya da bunların hiçbiri olmaksızın koltuk altında farkedilen şişlik şikayeti görülebilir.
Meme kanseri ağrılı mı olur?
Halk arasında bilinen “ağrıyorsa kanser değildir’ mitinin aksine meme kanserlerinin oranı düşük de olsa meme ağrısına sebep olabileceği görülmüştür. Bu nedenledir ki refrakter meme ağrısı da denilen geçmeyen meme ağrısı şikayeti olan hastalarda ileri tetkik yapma ihtiyacı duyulabilir.
Kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılır?
Kendi kendine meme muayenesi 25 yaşından itibaren basit, hızlı ve güvenilir bir şekilde tüm kadınların ayda bir defa 10-15 dk içerisinde uygulayabilecekleri bir tarama yöntemidir. KKMM için adet gören kadınlarda en uygun zaman adetin 4 ila7. günleri, adet görmeyenlerde ise her ayın belirli bir günüdür. KKMM’ne ayna karşısında memelerin incelenmesi ile başlanır; memelerin simetrisi gözle görülür kitle varlığı, deri ve meme ucu değişiklikleri, koltuk altı ve üst koldaki şişlikler bu şekilde kolaylıkla değerlendirilir. Takiben yatarak ya da ayakta, elin orta uç parmağı ile karşı meme ve koltuk altını dairesel hareketlerle olası bir kitle, yumru ya da sertlik varlığına karşı orta kompresyon derecesinde bastırarak muayene etmek hayati önem taşır. Her ay kendi kendini muayene eden bir kadının memede oluşabilecek bir tümörü 10 kat erken yakalayabileceğine dair yayınlar bulunmaktadır.
Hangi belirtilerde doktora gitmek gerekir?
Meme ağrısı, ele gelen kitle, ciltte ve meme başında görülen değişiklikler, meme başından kanlı akıntı, koltuk altı ve üst kolda görülen şişlikler ileri inceleme gerektireceğinden hastaların bu noktada meme cerrahisi kliniklerinde muayene edilmeleri gerekir. Öte yandan 35 yaşını geçen her kadın, yukarıda sayılan bulgulardan hiçbirine sahip olmasa dahi yıllık meme muayenesi yaptırmalıdır.