Doğu Karadeniz’de deniz sıcaklığı yükseldi, balık türleri azaldı. Avlanabilen balık türlerindeki azalma, iklim değişikliğinin yanı sıra aşırı avlanma ve kirlilik gibi etkenlere de bağlandı. Doğu Karadeniz Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, aşırı avlanmaya dair verilerin doğruluğunu sorgularken, balık türlerindeki azalmanın iklimsel olduğunu söyledi.

Çevrenin korunmasında belediyelerin rolü ve etkisi Çevrenin korunmasında belediyelerin rolü ve etkisi

Aşırı avlanma konusundaki söylemlere tepki gösteren Mutlu, “Aşırı avlanma olduğunu kim belirliyor? Ellerinde istatistik bilgi mi var?” diye sordu.

“Gelen, giden, satılan balıklar belgeleniyor”

Fabrikalara giren, stoklanan balıkların belgelendiğini vurgulayan Mutlu, “Gerekli kontroller yapılıyor, fabrikalara giren, stoklanan balıklar belgeleniyor. Gelen, giden, satılan balık belgeli. Elimizdeki istatistik bilginin kaynağı nedir ki, aşırı avcılık olduğunu söylüyoruz? Bunu neye dayanarak söylüyorlar, biz de merak ediyoruz” dedi.

“Suçlu bulmak çok kolay”

Mutlu, şöyle devam etti:

“Balık türünün azalmasının sebepleri yüzdelere ayrıldığında bunun yüzde 10’u aşırı avlanma olabilir. Bunun dışında kirlilik ve iklim değişikliği de bu sebeplerden olabilir. Fakat bu yönde bir açıklama yapılmadı. Başka ülkelerde bilim insanları 5-10 yıl sonrasının iklimsel hareketlerini belirliyor. Ama bizim ülkemizde kolaycılık var, hemen ‘aşırı avcılık’ deniyor. Suçlu bulmak çok kolay. Balıkçının aşırı avcılık yaptığı söyleniyor, istatistikler ne kadar? İstatistik Kurumu’nun verdiği her bilgi doğru mu?”

“Deniz sıcaklığı balığın göçünü hızlandırır”

Deniz suyu sıcaklığının yükseldiğini belirten Mutlu, sıcaklığın balıkların göçüne etki ettiğini dile getirdi. Mutlu, “Deniz sıcaklığı gelen balığın göçünü hızlandırır. Balığın hareketlerini hızlandırır. Balığın daha fazla hareket etmesini sağlar” ifadelerini kullandı.

Hamsinin deniz sıcak olduğu zaman dağılarak hızlı bir şekilde göç yolunu tamamladığını aktaran Mutlu, “Hamsi dışındaki diğer balıklar, deniz suyu sıcaklığından fazla etkilenmez” diye ekledi.

Denizde avlanacak balık kalmaması gibi bir durum olmadığını kaydeden Mutlu, “Bazı şeyler iklimseldir. Mesela 20-25 yıl palamut yoktu, ama bir 25 yıl sonra devasa bir palamutçuluk oluştu. Bu iklimsel, yani balığın göçüne bağlı” şeklinde konuştu.

Kaynak: Betül Vural