Kadınlar ve LGBTİ+’lar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde sokaklara çıkmaya hazırlanıyor. Türkiye’nin dört bir yanında bir araya gelecek kadınlar, patriyarkaya, erkek şiddetine, aile dayatmasına, istismara, heteroseksizme ve erkle birlikte yaratılan tüm baskılara, dayatmalara karşı ses çıkaracak.

İstanbul’da Cumartesi günü (25 Kasım) gerçekleştirilecek yürüyüşün toplanma yeri Mecidiyeköy olacak. Yürüyüş 16.00’da Mecidiyeköy meydanında gerçekleştirilecek.

Hava kirliliğinin cilt üzerindeki etkilerinden nasıl korunuruz? Hava kirliliğinin cilt üzerindeki etkilerinden nasıl korunuruz?

İstanbul

İstanbul’da kadınlar ve LGBTİ+’lar 25 Kasım’da patriyarkaya, erkek şiddetine, aile dayatmasına, istismara, heteroseksizme ve erkle birlikte yaratılan tüm baskılara, dayatmalara karşı 16.00’da Mecidiyeköy’den ses çıkaracak.

Ayrıca İstanbul’da 26 Kasım’da da Kadın Meclisleri tarafından 14.00’da Kadıköy’deki Süreyya Operası önünde bir buluşma gerçekleştirilecek.

Kadıköy İskele Meydanı’nda 15.00’da basın açıklaması gerçekleştirilecek:

“Laikliğe, Medeni Kanun’a, anayasal işleyişe, 6284’e yapılan saldırılara karşı 12 Kasım’da Kartal’da Laiklik ve Özgürlük için Kadın Yürüyüşü’nü coşkuyla gerçekleştirdik. Yüzlerce kadınla birlikte laiklik ve özgürlük bayrağını dalgalandırdık. Kartal’dan aldığımız coşkuyla şimdi Türkiye’nin birçok ilinde 25 Kasım’a yürüyoruz. Her yıl olduğu gibi Türkiye’nin dört bir yanında meydanlarda olacağız.

Şüpheli kadın ölümlerinin arttığı, kadınların yüksekten düşerek öldüğü bugünlerde “İntihar Denileni Şüpheli Bırakmayacağız” diyoruz. Her ay tuttuğumuz verilerde görüyoruz ki şüpheli kadın ölümü verileri kadın cinayeti sayısına yaklaşıyor. Toplum yıllar süren mücadelemiz sonucu kadın cinayetlerine nasıl tepki veriyorsa şüpheli kadın ölümlerine de artık aynı tepkiyi veriyor.

25 Kasım 1960’ta öldürülen Mirabal Kardeşler’in ardından süren mücadeleyi devam ettiriyoruz. Kadına yönelik şiddeti, kadın cinayetlerini, şüpheli kadın ölümlerini yeryüzünden silene kadar durmayacağız. Tüm kadınları beraber yürümeye çağırıyoruz.”

Ankara

Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi de 24 Kasım Cuma günü 11.00’da Ankara Adliyesi 4 Nolu Ek Hizmet Binası/ Söğütözü – Aile Mahkemeleri önünde buluşma çağrısı yaptı.
Ankara Kadın Platformu ise 25 Kasım Cumartesi günü saat 16.00’da bir araya gelerek savaşa, krize, yoksulluğa ve erkek-devlet şiddetine karşı Kolej Meydanı’nda tek yürek olacak.

Çanakkale 

Çanakkale’de ise eylem çağrısı şu sözlerle yapıldı: 

“Şiddetin büyüdüğü, ekmeğin küçüldüğü bu düzene artık yeter!”

25 Kasım’da yürüyüş 13.00’da Golf Çay Bahçesi yanında gerçekleştirilecek. 

“Şiddete, gericiliğe, savaşa, yoksulluğa karşı, haklarımıza, yaşamlarımıza, geleceğimize sahip çıkmak için şiddetin büyüdüğü, ekmeğin küçüldüğü karanlığa inat eşit, özgür, savaşsız, laik bir yaşamı kuracağız! Birlikte kazanacağız, kadınlar kazanacak.” 

Mersin

Kadınlar ve LGBTİ+’lar Mersin’de 25 Kasım için çağrı yaptıkları, 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü’nde Mersin Emniyeti’nin saldırısına uğradı.Mersin’de kadınlar 25 Kasım’da 18.30’da Kushimota’da bir araya gelecek. Kadın+’lar “Erkek şiddetine, savaşa, yoksulluğa karşı Kasım’da da isyanımızla sokaktayız” dedi.Ayrıca Mersin, Tarsus’ta, 25 Kasım Cumartesi günü 15.00’da Yarenlik Alanı Halk Eğitim Merkezi önünde bir araya gelinecek.

Fotoğraf: Serra Akcan / csgorselarsiv.org

Editör: Halide Tonga