BBC News'te yer alan habere göre, İzlanda Met Ofisi, patlamanın yerel saatle 22:17'de (22:17 GMT) şehrin kuzeyinde başladığını söyledi. Başkent Reykjavik çevresindeki bölgede Ekim ayı sonundan bu yana deprem aktivitesinde artış yaşanıyor.

Şehre doğru ilerliyor

Met Ofisi, patlamanın Grindavik'in yaklaşık 4 km (2,5 mil) kuzeydoğusunda bulunduğunu ve sismik aktivitenin şehre doğru ilerlediğini söyledi. Sosyal medyada yayınlanan fotoğraf ve videolar, deprem sarsıntılarının veya sismik olayların tespit edilmesinden sadece bir saat sonra yanardağdan lav fışkırdığını gösteriyordu.

Patlama, Grindavik'in yaklaşık 42 km (26 mil) kuzeydoğusundaki Reykjavik'ten görülebiliyor. Oradaki bir görgü tanığı BBC'ye, kasaba yönündeki gökyüzünün yarısının "kırmızıyla aydınlandığını" söyledi.  Polis, vatandaşları bölgeden uzak durmaları konusunda uyardı.

İzlanda yanardağı patladı

Fotoğraf: İzlanda Met Ofisi

Husiler: ABD ve İngiltere Yemen'de bazı kentlere hava saldırısı düzenledi Husiler: ABD ve İngiltere Yemen'de bazı kentlere hava saldırısı düzenledi

Lav saniyede 100 ila 200 metreküp hızla akıyor

Met Office, yanardağdaki çatlağın uzunluğunun yaklaşık 3,5 km olduğunu ve lavın saniyede 100 ila 200 metreküp hızla aktığını söyledi. Bunun, son yıllarda Reykjanes yarımadasında meydana gelen patlamalardan kat kat daha fazla olduğu ifade edildi.

Sivil Savunma'dan üst düzey bir polis memuru, ulusal yayın kuruluşu RUV'a patlamanın hızlı bir şekilde gerçekleştiğini ve "oldukça büyük bir olay" gibi göründüğünü söyledi. Vidir Reynisson, lavın yanardağdaki büyük bir çatlaktan her yöne akıyor gibi göründüğünü açıkladı. 

İzlanda yanardağı patladı

Fotoğraf: AFP

Uçuşlarda aksama yok

İzlanda dışişleri bakanı Bjarni Benediktsson, eski Twitter hesabı olan X'te "İzlanda'ya gidiş-dönüş uçuşlarda herhangi bir aksama olmadığını ve uluslararası uçuş koridorlarının açık kaldığını" söyledi. Benediktsson, "Lav jetleri oldukça yüksek, bu nedenle başlangıçta güçlü bir patlama gibi görünüyor"; dedi.

İzlanda birkaç haftadır olası bir yanardağ patlamasına karşı yüksek alarma geçmiş durumdaydı ve geçen ay yetkililer önlem olarak insanlara Grindavík'i terk etmelerini emretti. GMT 08:00 itibarıyla herhangi bir yaralanma bildirilmedi.

Editör: Halide Tonga