Suriye'de Esad yönetiminin devrilmesi ve yeni yönetimin kurulma süreci devam ederken, Türkiye'deki bazı Suriyelilerin ülkelerine dönüş yapmaya başlamasının Türkiye ekonomisine olumlu yansıması bekleniyor. Muhalefetten Suriyelilerin bir an önce ülkelerine dönmesi gerektiği açıklamaları gelirken, iktidar tarafı ise mültecilerin dönüşü için yol haritasının hazır olduğunu belirtti.
Yılmaz ve Fidan’dan mültecilerin dönüşüyle ilgili açıklama
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Suriye'de güvenli ve ekonomik olarak elverişli ortamın tesisi ile yıllardır vatanlarından uzak yaşayan Suriyeli kardeşlerimizin onurlu, güvenli ve gönüllü dönüşü de sağlanmış olacaktır." ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise “Suriyelilerin, güvenli ve gönüllü geri dönüşlerinin sağlanması ve ülkenin yeniden imarı için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
"Sığınmacılar kayıt dışı istihdam ve kayıt dışı ticareti körüklüyorlar"
Konuyla ilgili Elips Haber'e açıklamalarda bulunan İktisatçı Uğur Emek şunları söyledi:
Eski Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı şunu söyledi; Göçmenler olmazsa Kayseri ve Antep'te üretim olmazdı. Bunu da Kayseri Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitci teessüf etti. “O ne demek biz Suriyelilere muhtaç mıyız” dedi. Sığınmacılar kayıt dışı istihdam ve kayıt dışı ticareti körüklüyorlar. Ucuz iş gücü sağlıyorlar sanayiye evet doğru ancak kayıt dışılığı artırdığı kesin. Kayıt dışılığı demek veri kaybı demektir, yani bilmediğimiz bir ekonomiden bahsediyoruz. Bunlar ne iş yapıyorlar bilmiyorum ancak yemek yiyorlar sonuçta. Türkiye’nin gıda enflasyonu ilk dörtte. Ve bunlar da yemek yedikleri için tüketiciler ve gıda talebini artırıyorlar. Bizim gıda üretimimiz kendi nüfus artış hızımızın altında. Bir de bunları koyduğumuz zaman 2010 ile 2018 arasında Kalkınma Bakanlığının ‘Tarımsal Yapıda Etkinlik ve Gıda Güvenliği Özel İhtisas Komisyonu Raporu’nda diyor ki, “Bizim nüfus artış hızımız yüzde 23 ama gıda üretim artış üretimimiz yüzde 15 civarında ve bu talep-arzı aşarsa taleplerin artması normal” diyor. Ben de o dönemde 8 milyon mülteci varsa nüfus artış hızı yüzde 30 oluyor demiştim. Nüfus eğer gıda üretiminin üzerindeyse fiyatlar artacaktır. Bence gıda enflasyonunu tetikleyen temel unsurlardan bir tanesi de mülteci sayısındaki artıştır. Sonuç olarak benim için çok önemli iki husus var. Bir tanesi; sığınmacılar kayıt dışılığı artırıyor, piyasanın dengesini bozuyor. İkincisi ise; gıda enflasyonunu körüklüyorlar.
Suriyelilerin ülkelerine dönüşü gıda enflasyonunu etkileyecek mi?
Kayıt dışılığı azaltacak ve gıda enflasyonunu da olumlu yönde etkileyecektir.
"Suriyeliler kayıt dışılığı körüklediği için, kayıtlı çalışan Türk vatandaşları işsiz kalıyor"
Sığınmacıların ülkemizde sahip oldukları dükkân ve iş yerlerinin kapanmasının ekonomimize etkisi ne olacak?
Bildiğim kadarıyla sığınmacıların herhangi bir sanayi işletmeleri yok. Kendi oluşturdukları gettolarda esnaflık yapıyorlar. Suriyeliler bizim ekonomimize sağladıkları katkı; düşük asgari ücret ve sanayinin maliyetlerini yönünde. Biz de zaten bunu istemiyoruz. Neden? Kayıt dışılığı körükledikleri için kayıtlı çalışan Türk vatandaşlarının da işsiz kalmasına neden oluyor.