ADAMOR’un 26 ilde 1642 kişi ile görüşerek hazırladığı Türkiye Endeksi Gündem Araştırması “Gündelik Yaşam ve Tüketim Eğilimleri” bölümünde, vatandaşların yatırımda en çok altını tercih ettiği görüldü. Araştırma bulgularında, vatandaşların ek bütçeleri olması halinde en çok seyahat/turizm ve eğitim alanlarına yönelecekleri ortaya çıktı.
Altın ve gayrimenkul en güvenli yatırım aracı olarak görülüyor
“Gündelik Yaşam ve Tüketim Eğilimleri” araştırması kapsamında; vatandaşlara imkânları olsa, paralarını nasıl değerlendirecekleri soruldu. Yatırım imkânı olması durumunda vatandaşların, %45,6’sı paralarını altın alarak, %30,5’i gayrimenkul alarak, %5,4’ü borsaya yatırarak ve %5,3’ü ise banka mevzuatına yatırarak değerlendireceği belirlendi. Veriler; Türkiye’nin 2021 yılı ile 2025 yılı yatırım tercihleri karşılaştırıldığında, günümüzde altın, borsa ve banka mevzuatının tercih edilme oranında artış olduğunu gösterdi.
Araştırma sonucunda; altın yatırımını tercih edenlerin oranının kadınlar, düşük eğitim düzeyine sahip bireyler ve aylık geliri 40.000 TL ve altında olanlar arasında daha fazla olduğu tespit edildi. Buna karşılık, borsa ve kripto para yatırımlarını tercih edenlerin oranının 18-24 yaş aralığındaki bireyler, yüksek eğitim düzeyine sahip olanlar ve aylık geliri 60.001 TL ve üzerinde olanlar arasında daha fazla olduğu ortaya çıktı.
Araştırmada; eğer yatırım imkânları olsaydı kadınların da erkeklerin de en çok altını tercih edeceği görülürken gayrimenkul ve borsayı erkeklerin kadınlardan daha fazla tercih ettiği saptandı. Eğitim düzeyine göre yatırım tercihine bakıldığında; eğitim seviyesi arttıkça TL olarak birikim yapma ve altın alma oranının düştüğü ortaya çıktı. Araştırma verileri, tüm gelir düzeylerinde en çok altının tercih edildiğini gösterse de gelir düzeyi yükseldikçe borsaya ilginin artığını belirledi. Veriler, eğitim düzeyi ve finansal okuryazarlık arttıkça daha riskli ancak yüksek kazanç potansiyeli sunan yatırımlara yönelimin arttığını gösterdi.
Gençler tasarrufa, yaşı ilerleyenler ise seyahate yöneliyor
Araştırmada, vatandaşlara eğer daha fazla bütçeleri olsaydı, hangi alandaki harcamalarını artırmak isteyecekleri soruldu. Daha fazla bütçeleri olması durumunda vatandaşların %30’unun seyahat ve turizm alanındaki harcamalarını, %29’unun eğitim alanındaki harcamalarını artırmak istedikleri tespit edilirken %24’ünün birikim yapmak istediği saptandı.
Veriler, tasarruf eğiliminin yaş ve gelir seviyesine göre değişiklik gösterdiğini ortaya koydu. Genç yaş grubunda tasarrufa yönelimin daha yüksek olduğu, yaş ilerledikçe seyahat harcamalarına ilginin arttığı dikkat çekti. Seyahat harcamalarının, yüksek eğitim ve gelir seviyesine sahip bireylerde daha fazla tercih edildiği belirlendi. Dikkat çeken bir başka saptama da; düşük eğitim ve gelir seviyelerinde alışverişe daha fazla harcama yapılacağı yönündeki veri oldu.
Araştırma bulgularında; daha fazla bütçesi olması durumunda kadınların seyahat / turizme, erkeklerin ise eğitime daha fazla harcama yapacağı saptandı. Araştırmada verileri, eğitime harcama yapmayı tercih etme konusunda, en az 18-24 yaş aralığındaki kişilerin istekli olduğunu ortaya çıkardı. Genel olarak, elde edilen veriler ekonomik koşulların ve bireylerin finansal güvenlik algılarının harcama eğilimleri üzerinde doğrudan etkili olduğunu gösterdi.