ADAMOR’un 2025 yılının Ocak ayında gerçekleştirdiği gündem araştırmasına ek olarak hazırladığı “Gündelik Yaşam ve Tüketim Eğilimleri” bölümü vatandaşların; hangi otomotiv sektörü araçlarını daha fazla beğendiklerine, konut araştırmalarında hangi kaynaklara öncelik verdiklerine, gıda ve giyim alışverişlerini nerelerden yaptıklarına odaklandı.
Benzinli araçlar ilk sırada, elektrikli araçlara ilgi artıyor
Bireylerin ve toplumun satın alma davranışlarını, harcama alışkanlıklarını ve tercihlerini anlamak amacıyla yapılan “Gündelik Yaşam ve Tüketim Eğilimleri” araştırmasında, ilk olarak vatandaşlara araç almak için bir karar aşamasında olsalar hangi tür aracı almak isteyecekleri soruldu. Araştırmanın sonuçları; araç alımı konusunda karar aşamasında olan bireylerin %30’unun benzinli araçları, %24,9’unun elektrikli araçları, %20,3’ünün motorinli araçları, %16,3’ünün ise hibrit araçları tercih ettiğini gösterdi.
Grafik 1. Satın almak için tercih edilen araç türlerinin dağılımı (%)
Elde edilen bulgulara göre, kadın sürücülerin erkeklere kıyasla elektrikli araçlara daha fazla yöneldiği saptandı. Yaş grupları incelendiğinde, 18-24 yaş aralığındaki bireyler arasında benzinli, 55 yaş ve üzerindeki tüketiciler arasında ise elektrikli araçların daha fazla beğenildiği tespit edildi. Bu veriler, kadınların ve yaşı ilerlemiş kişilerin elektrikli araçlara yönelimin daha fazla olduğunu açığa çıkardı. Bunun yanında, yüksek eğitim düzeyine sahip olan vatandaşların daha çok hibrit araçları seçtikleri görülürken aylık toplam hane geliri 60.001 TL ve üzerinde olanların da hibrit ya da benzinli araçları daha fazla tercih ettiği ortaya çıktı.
Marketler gıda alışverişinde ilk sırada yer alıyor
Türkiye Endeksi Gündelik Yaşam ve Tüketim Eğilimleri bölümünde, vatandaşlara gıda alışverişlerini en sık nereden yaptıkları sorulduğunda; vatandaşların %64,1’inin gıda alışverişlerini ağırlıklı olarak marketlerden gerçekleştirdiği belirlendi.
Grafik 2. Gıda alışverişi için tercih edilen yerlerin dağılımı (%)
Araştırma bulguları; marketleri sırasıyla pazar, mahalle bakkalı ve online platformların takip ettiğini gösterdi. Araştırma; kadınların, 55 yaş ve üzerindekilerin, düşük eğitim düzeyine sahip kişilerin ve aylık geliri asgari ücret ya da altında olanların gıda alışverişinde pazarı tercih etme oranlarının daha fazla olduğunu ortaya çıkardı. Elde edilen bulgular; gıda alışverişinde online platformları tercih etme oranlarının, 18-34 yaş aralığındaki bireylerde ve aylık geliri 60.001 TL ya da üzerinde olan vatandaşlarda daha fazla olduğunu gösterdi.
Düşük gelir grubu pazara, yüksek gelir grubu online mağazalara yöneliyor
Giyim alışverişinin en sık nereden yapıldığı incelendiğinde ise vatandaşların yaklaşık yarısının (%48,6) mağazaları ve beşte birinin ise (%21,4) pazarı tercih ettikleri dikkat çekti.
Grafik 3. Giyim alışverişi için tercih edilen yerlerin dağılımı (%)
Araştırma sonucunda, mağaza ve pazar alışverişini sırasıyla online mağazaların ve outlet mağazaların takip ettiği görülürken vatandaşların %3,1’nin ise giyim alışverişi yapamadığını belirttiği ortaya çıktı. Araştırma bulguları, giyim alışverişini mağazalardan yapanların erkeklerde ve 45-64 yaş arasındaki bireylerde daha fazla olduğunu öne çıkardı. Online mağazaları tercih edenlerin oranının kadınlar ve 18-34 yaş aralığındaki bireyler arasında daha yüksek olduğu gözlemlendi. Düşük eğitim düzeyine sahip bireyler ile asgari ücret ve altında geliri olanların, giyim alışverişinde pazarı daha fazla tercih ettiği belirlendi. 65 yaş ve üzerindeki bireylerin giyim alışverişi yapamadıklarını daha fazla belirtmesi dikkat çekti.
Konut arayışında aile tavsiyeleri ve emlak siteleri öne çıkıyor
Konut araştırması yaparken hangi kaynakların daha çok kullanıldığına da odaklanan araştırmada; vatandaşların %33,7’sinin arkadaş ve aile tavsiyelerinden yararlandıkları, %25,3’ünün emlak sitelerini ve %16’sının sosyal medya gruplarını kullandıkları görülürken, %15’inin de emlakçılardan yararlandıkları saptandı.
Grafik 4. Konut araştırması için kullanılan kaynakların dağılımı (%)
Bulgular; konut araştırmaları için emlak sitelerini kullandıklarını belirtenlerin 18 ile 34 yaş arasındakilerde, yüksek eğitim düzeyindekilerde ve aylık toplam geliri 60.001 TL ve üzerinde olanlarda daha fazla olduğunu gösterdi. Bu veriler; dijital platformlara olan güvenin arttığını, daha yüksek gelir grubundaki kişilerin detaylı piyasa araştırması yapma eğiliminde olduğunu ve teknolojiyi aktif kullandıklarını gün yüzüne çıkardı.