Hakkari'deki Cilo Buzulları bölgesinde meydana gelen kırılma sonucu buz kütlesi altında kalan 2 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor. Kullanıcılar ise Hakkari'deki Cilo Buzulları hakkında arama yapmaya başladı. Peki Hakkari Cilo Buzullarında ne oldu? Hakkari Cilo Buzulları hakkındaki detaylar nelerdir? Hakkari Cilo Buzullarına çıkılır mı? Hakkari Cilo Buzullarında kaybolan kişiler hakkındaki son durum nedir?
Kent merkezi ile Yüksekova arasında kalan bölgedeki buzullarda zaman geçirirken şelaleye yakın bir noktada yaşanan çökme nedeniyle kaybolan Şırnaklı coğrafya öğretmeni Mehmet Aydın ile Adalet Bakanlığında memur olarak çalışan Hakime Koç'un aranmasına sabah saatlerinde yeniden başlandı.
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) koordinesinde, Jandarma Arama Kurtarma, Erzurum ile Van'dan gelen AFAD ekipleri, çalışmalarını çökmenin yaşandığı noktada yoğunlaştırdı.
Bölgede dron ile görüntüleme yapılıyor, termal kamera ve diğer ekipmanlarla çalışma yürütülüyor.
Vali ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Coşkun Sel ile bölgede incelemelerde bulundu, yetkililerden bilgi aldı.
Bölgeye gelen Aydın'ın yakınlarına geçmiş olsun dileğinde bulunan Akbıyık, ekiplerle yapılan değerlendirmenin ardından gazetecilere, dün 18 kişilik doğasever grubun gezmek için bölgeye geldiklerini söyledi.
Aralarından dört kişinin ikazlara rağmen şelaleye doğru gittiğini belirten Akbıyık, "Burada 4 bin 168 rakımlı Uludoruk zirvesi de bulunuyor. Bulunduğumuz yer de tahminen 3 bin rakımın üzerinde. Orada şelaleye düşüyorlar. İkisi doğaseverler, köylüler ve AFAD ekiplerini desteğiyle kurtarılıyor. Helikopterle Yüksekova Devlet Hastanesine gönderildi. Sağlık durumları iyi. Ancak iki vatandaşımız, biri kadın biri erkek kayboluyor ve bulunamıyor. Haber aldığımız saatten itibaren AFAD, Jandarma Arama Kurtarma, UMKE, Polis Özel Harekat ekipleri, burada dağcılıkla ilgili derneklerden destek alarak arama çalışmalarına başlandı." dedi.
Ekiplerin görüntüleme cihazları ve AFAD'ın elindeki tüm cihaz ve teknikleri kullanarak çalışma yürüttüklerini anlatan Akbıyık, şunları kaydetti:
"Ancak şelalenin yanındaki buzulun altına girdikleri düşünülüyor. Orada akıntı, buzullar ve kırılmalar var. Dün bir noktada 3 santimetrelik bir açık vardı. O açık bugün sabah 30'du, şimdi ise 60 santimetreye çıkmış. Yani arama kurtarma çalışmalarında da çok büyük riskler barındırıyor. Erzurum'dan AFAD, Van'dan da uzman ekiplerimiz, dağcılar ve dalgıçlarımız geldi. Maalesef şu ana kadar bir sonuç alamadık. İstanbul, Bursa ve Sakarya'dan da buzullarda tecrübesi olan, bu işin teknik uzmanları AFAD başkanlığımızın koordinesinde buraya intikal ediyorlar. Onların desteğiyle bir an önce kayıp vatandaşlarımızı bulmayı arzuluyoruz. Üzgünüz. Aileleri geçmiş olsun diyoruz. İnşallah hep beraber bulacağız. Dün arama kurtarmaya gelen jandarma ve AFAD ekiplerimiz buzulların altına dalış yaptı. 4 dakikada hipotermi tehlikesi yaşadılar. Arkadaşlarla dün akşam toplantı yaptık, şimdi de bugünün değerlendirmesini yaptık."
Hakkari Cilo Buzulları hakkında detaylar
Cilo (Buzul) Dağı Türkiye’nin 2. en yüksek dağıdır. Zirvesi dört mevsim boyunca erimeyen kar ve buz örtüsü ile kaplı tektonik bir dağ olan Cilo Dağı Güneydoğu Toroslar’ın en doğu uzantısını oluşturur. Türkiye’nin güneydoğu ucunda, Hakkâri ilinin sınırları içerisinde yer almaktadır.
Cilo Dağı 4135 metrelik rakımıyla Türkiye’nin ikinci yüksek doruğudur. Cilo Dağı’nın önemli yüksek zirveleri arasında Uludoruk (Reşko-4135m), Suppa Durek (Erinç-4060m), Köşedireği Dağı (3700m), Kisara Dağı (3500m), Maunseli Sivrisi (3850m), Gelyona tepesi (3650m) yer alır.
Buzullar
Güneydoğu Toroslar üzerindeki buzulları üç buzul bölgesinde toplamak mümkündür. Bunlar, Cilo (Buzul) Dağları, Sat (İkikaya) Dağları ve Kavuşşahap Dağları üzerindeki buzullardır. Cilo (Buzul) Dağları üzerindeki buzullar kabaca kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda sıralanmış olan beş ayrı buzuldan oluşur. Bunlar, Erinç (Suppa Durek) Buzulu, Mia Hvara Buzulları (Batı, Orta, Doğu Buzulları) ve İzbırak (Uludoruk-Gelyaşın) Buzullarıdır.
Suppa Durek (Erinç) Buzulu’nun 1930’lu yılların sonlarında 2600 metrelere kadar alçaldığı belirtilmesine karşın geçen süre içinde buzulda meydana gelen kütle kaybı nedeni ile buzulun alt sınırının 3400 metrelere çekilerek gerilediği ölçülmüştür.
Suppa Durek Buzulu’nun hemen doğusunda, bir hat oluşturacak şekilde bulunan Mia Hvara (Cennet-Cehemmen) Vadisi buzullarındaki gelişme de Erinç Buzulundaki gelişmeye benzerlik göstermektedir. 1930’lu yılların sonlarında Mia Hvara buzulunun alt sınırının 2550 metrelerde olduğu ifade edilmektedir.
Yer şekilleri
3500 metreden geçen daimi kar sınırı üstündeki kısmı, geniş alanda şiddetli bir buzullaşmaya sahne olmuştur. Bu buzullaşmanın etkisiyle 10 km uzunlukta tekne vadiler, buzulların indiği 2000 metre civarlarında moren setleri, tekne vadilerin tabanlarında çizik hörgüç kayalar, vadilerin yukarı kısmında buz yataklarına rastlanmaktadır. Buzulların terk ettiği sirk tabanları şimdi göllerle kaplıdır.
Dağcılık tarihi
Uludoruk zirvesinde ilk tırmanış, 1931 senesinde "Ludwig Sperlich" ve arkadaşı "Ludwig Krenek" tarafından gerçekleştirilmiştir. Bundan sonra düzenlenen ikinci etkinlik ise, 1937 yılında 8 Eylül - 8 Ekim tarihleri arasında Berlin Üniversitesi doçentlerinden Hans Bobek başkanlığında, 5 kişilik Alman dağcı ekip tarafından gerçekleştirilmiştir.
Kaynak: AA-Vikipedi