Ankara Büyükşehir Büyükşehir Belediyesi, (ABB) Kızılay'da Güvenpark metro çıkışına dijital pano yerleştirdi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ise kurulan dijital panonun sit alanına yerleştirildiği gerekçesiyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına şikayette bulundu.

ABB: Geçici bir uygulama

ABB'den konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada ise Kızılay Güvenpark'ta kurulan panonun yalnızca geçici bir uygulama olduğu belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

Bir yolcunun biniş maliyeti 29 TL: Ankara’da halk otobüslerine zam yolda Bir yolcunun biniş maliyeti 29 TL: Ankara’da halk otobüslerine zam yolda

"Aynı zamanda da sökülüp takılabilir bir şekilde inşa edilmiş olup kalıcılığı söz konusu değildir. Bu pano, yılbaşı ve yeni yıl kutlamaları kapsamında şehir estetiğini artırmak ve vatandaşlara duyuru yapılmasını kolaylaştırmak amacıyla yerleştirilmiştir. Süreç, yılbaşı atmosferine katkı sağlamak adına sınırlı bir süreyi kapsayacak şekilde planlanmıştır. Söz konusu panonun herhangi bir kalıcı proje kapsamında olmadığı ve ilgili yasal prosedürler çerçevesinde hareket edildiği konusunda tüm kamuoyunu bilgilendiririz. Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman şehir kültürünü ve tarihi değerleri koruma hassasiyetine sahip olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz."

“Komisyon toplanacak”

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, 11 Aralık'ta panonun sit alanı içine yapıldığı iddiasıyla şikayette bulundu. Bunun üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri tarafından inceleme yapıldı. Montajın, anıt heykelin koruma alanı içerisinde yapıldığı belirlendi. Hem ilk kentsel tasarım projesinde hem de revize kentsel tasarım projesinde alanda dijital reklam panosu ile ilgili, onaylı bir proje yer almadığı belirlendi. Bakanlık yetkilileri, 13 Aralık'ta ABB ile iletişime geçerek söz konusu uygulamanın izinsiz olarak yürütüldüğü ve kaldırılması gerektiğini bildirdi. Ancak 17 Aralık'ta gerçekleştirilen denetimde işlemin devam ettiği, dijital ekranların montajının gerçekleştirildiği ve elektrik tesisatı montajının sürdüğü belirlendi.

Durumla ilgili Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun değerlendirmesinin ardından, Ankara Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nun toplanacağı öğrenildi.

Elips Haber olarak vatandaşlara konuyla ilgili mikrofon uzattık.

“TMMOB’un yapmış olduğu şikayeti yerinde buluyorum”

Aynur G. isimli vatandaş, “TMMOB’un  yapmış olduğu şikayeti yerinde buluyorum. Ekran oldukça büyük, ağaçlar kapanmış. ABB’nin bu uygulamanın geçici olduğunu söylemesi ve yılbaşından sonra kaldırılacak olması daha iyi. Bu durum Ankara’yı tanıtmak adına turizm açısından mı düşünüldü bilmiyorum ancak verilen görüntü de yayılmış durumda, hoş durmuyor” dedi.

“Bence kaldırılmamalı, kalıcı olabilir”

M.Ş. ise, “TMMOB’un şikayetini gereksiz buluyorum. Kızılay, Ankara’nın merkezi ve böyle bir yerde bu panonun olması güzel düşünülmüş. Bence kaldırılmamalı, kalıcı olabilir” ifadelerini kullandı.

“81 ilde çevre ve düzenleme ile ilgili hiçbir sorunumuz yok da yalnızca  bununla ilgili mi sorunumuz var?”

Mikrofon uzattığımız bir diğer vatandaş Oğuz Demir ise şunları söyledi: “Bu ekranın çok da gerekli bir uygulama olduğunu düşünmüyorum. Karşıdaki binanın da üzerinde bir ekran var. Bu ekranı buraya yapmak yerine Kızılay AVM’nin üzerine yapsalardı daha güzel bir görüntü olabilirdi, hem de daha turistik olurdu diye düşünüyorum. TMMOB, yalnıza bunu mu şikayet ediyor? 81 ilde çevre ve düzenleme ile ilgili hiçbir sorunumuz yok da yalnızca bununla ilgili mi sorunumuz var? Bu durumun siyasi bir oyun olduğunu düşünüyorum. TMMOB, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına hatta hükümete yaranmak için böyle bir şikayette bulunmuş olabilir. Ekran gerekli mi? Gereksiz. Şikayet gerekli mi? O da gereksiz. Danışıklı bir dövüş söz konusu.”

"Bir ülkenin başkentinin merkezindeyiz, bu ekran son derece zayıf kalmış”

Harun T. ”Bir ülkenin başkentinin merkezindeyiz, bu ekran son derece zayıf kalmış. TMMOB’un itirazını gördüm, böyle bir itiraz olmalı mı olmamalı mı emin değilim. Bir kere bu ekranın yapıldığı yer bir metro girişi ve üzeri açık. Bir yağmur yağdığında bütün su olduğu gibi metroların içine giriyor, öncelikle metroların üzerleri kapatılmalı, bu ekran daha sonra düşünülmeliydi” şeklinde konuştu.

Muhabir: Şevval Dalgıç