Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Dilek Oğuz, geçmeyen karın ağrısı, gaz ve şişkinlik şikayeti olanları İrritabl (Hassas) Bağırsak Sendromuna (İBS) karşı uyardı.  Oğuz, “İBS sık rastlanan, hayat kalitesini olumsuz etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Hassas-huzursuz bağırsak sendromu olarak da adlandırılmaktadır” dedi.

“Karın şişkinliği olabilir”

İBS hastalarında son üç haftada en az bir gün tekrarlayan karın olduğunu dile getiren Oğuz, “İBS hastalarının bazılarında ishal, bazılarında kabızlık ön planda olabilir. Bazen de hem ishal hem de kabızlık görülebilir. Gaz ve karın şişkinliği de olabilir” bilgilerini verdi.

Kadınlarda 2 3 kat daha fazla

“Eğer bir hastada uykudan uyandıran karın ağrısı var ise başka hastalıklar düşünülmelidir” diyen Oğuz,  “Hastalığın sıklığı ülkemizde ve dünya genelinde yüzde 10-20 civarındadır. Kadınlarda erkeklere göre 2-3 kat daha yüksek oranlarda ve 50 yaş altında daha sık görülmektedir. Hastaların ancak yüzde 15’i tıbbi yardım için hekime başvurmaktadır” ifadelerini kullandı.

Çölyak hastalığı ile karıştırılabiliyor

İBS’nin belirtilerinin ülseratif kolit, crohn hastalığı gibi inflamatuar bağırsak hastalıkları, çölyak hastalığı ve karbonhidrat emilim bozuklukları ile karışabildiğini söyleyen Oğuz, “Değişen bağırsak alışkanlıkları; ishal, kabızlık, bazı hastalarda birbirini takip eden ishal ve kabızlık dönemleri, dışkıda mukus varlığı hastalığın belirtileri arasında yer almaktadır. Tanıda önemli olan, hastanın öyküsü ve fizik muayene bulgularıdır” dedi.

Editör: Sümeyye Aksu