Gazze'deki Çevre Kalite ve Su İdaresi tarafından yapılan yazılı açıklamada, bölgede kıyı boyunca yapılan mikrobiyolojik incelemeler ve denetimler sonucu kıyıların yüzde 60'ının yüzmek için uygun olduğunun saptandığı kaydedildi.
Açıklamada kıyıları tamamen kirli olan Refah kentinde su arıtma tesisinin verimliliğini arttırabilmek için çaba sarf edildiği belirtildi.
Deniz sularının yüzmek için elverişli olmadığı bölgelerde, vatandaşların sağlığı için denize girilmemesi gerektiği kaydedilen açıklamada, yetkili makamlardan bu konuda önlem almaları talep edildi.
Kirliliğin olduğu bölgelerde yüzerken bu sudan yutanlarda; üst solunum yolu, göz, kulak, burun ve deri ile mide-bağırsak enfeksiyonları görülebileceği uyarısı yapıldı.
Abluka deniz suyundaki kirliği yükseltiyor
Akdeniz kıyısında 40 kilometre uzunluğunda sahil şeridi bulunan Gazze'de, İsrail ablukasının yol açtığı enerji krizinden dolayı atık su arıtma tesisleri hizmet veremiyor.
Ablukanın yıllardır sürmesi, enerji krizinin kötüleşmesi ve arıtma tesisinin işletilmesi için gereken elektriğe ulaşılamamasından dolayı deniz suyundaki kirlilik yükseliyor.
Kirliliğin önemli miktarda arıtılmamış atık suyun denize boşaltılmasından kaynaklandığı kaydediliyor.
Filistinli yetkililer, günde 8 saati geçen elektrik kesintilerinden dolayı tesislerin çalışmaması, atık suların uygun şekilde arıtılamaması ve deniz suyuna karışmasından İsrail'i sorumlu tutarak, uluslararası topluma ablukanın kalkması için Tel Aviv'e baskı yapma çağrısı yapıyor.