28 Mayıs Pazar günü sabah saat 08.00’de cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimleri için oy kullanma işlemleri başladı. Vatandaşlar, oy kullanırken nerelere dikkat edilmeli, oylar hangi durumlarda geçersiz sayılır sorularını sorgulamaya başladı.
İki hafta önce düzenlenen 28. dönem milletvekili seçimleri ve cumhurbaşkanı seçim sonuçlarında geçersiz oy sayısının yüksek olması tüm vatandaşların dikkatini çekti. 5 yılda bir düzenlenen seçimlerde geçerli oy kullanmak isteyen seçmenler, hangi hususlara dikkat etmesi gerektiğini araştırmaya başladı. Bugün oy verme işlemleri sabah 08.00’de başladı ve 17.00’da sona erecek. Vatandaşların ilk olarak oy verebilmesi için oy kullanma saatine dikkat etmesi gerekmektedir. Eski kimlik (nüfus cüzdanı) ve ehliyet ile oy kullanılabilir. Vatandaşlar, oy kullanacakları sandıkları bilmeleri durumunda seçmen kağıdı olmadan da oy atabilir. İkinci turda sadece iki aday pusulada yer alacak bu durumda geçerli oy sayısının önceki seçime göre yüksek olması bekleniyor. Peki Doğru oy nasıl kullanılır? İşte, sizin için derlediğimiz geçerli oy kullanma rehberi…

Doğru oy nasıl kullanılır?
28 Mayıs Pazar günü vatandaşların sandığa gideceği saatler 08.00 ile saat 17.00 saatleri arasındadır. Erken gidilmesi durumunda sandıklar hazır olmadığından oy kullanma yapılamaz. Saat 17.00’dan sonra sandığı gidilmesi durumunda ise oy dökümü ve sayımı başlayacağından yine yasal olarak oy kullanılmaz. Oy kullanacakları sandıkları seçmen kağıdı üzerinden öğrenen vatandaşlar ardından sandıkta sıra olduğu takdirde sıraya girmelidir. İşlemler tamamlandıktan sonra kimlik belgesini görevlilere teslim eden vatandaşlar, pusula ve mührü alarak yalnız başına girmelidir. (iki kişi girilmesi durumunda tutanak tutulabilir)

Hangi durumda oy geçersiz sayılır?
Tek pusula hakkı olacağından mührü taşırmamak büyük önem teşkil ediyor. Ayrıca pusula katlanmasına dikkat edilmeli. Kabine telefon ve kamera ile giriş yapılmazken seçmenler zarfı sandığa bizzat atmalıdır. Oy kullandıktan sonra seçmen listesini imzalayarak kimliğinizi teslim almalısınız. Mührün oy kullanma yerinin dışında farklı yerlere basılması ( zarf, pusulanın arka tarafı, aday fotoğrafının üzeri) durumunda oy geçersiz sayılır. Seçmenlerin oy kullanırken, sadece tercih ettiği adayın altındaki yuvarlak bölüme taşırmadan ve diğer adaya da bulaştırmayacak şekilde mühür basarak oyunu dikkatli bir şekilde kullanması gerekiyor. Yine oy pusulasının üzerine imza atmak, yazı yazmak, resim vb. çizmek oyun geçersiz sayılmasına neden olmaktadır.

Seçmen kağıdı zorunlu değil
Oy kullanmak için yanınızda seçmen bilgi kağıdını götürmeniz şart değil. Sandığa giderken, yanınızda üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olan nüfus cüzdanı gibi bir resmi belge bulunması şart. Aksi halde oy kullanamazsınız. Yüksek Seçim Kurulu’nun internet sitesinden, e-Devlet kapısından veya ‘Seçmen Sorgulama’ mobil uygulamasından oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilir.

Oy verme saatlerine dikkat edin!
28 Mayıs Pazar günü oy verme işlemi tüm yurtta 08.00’de başlayıp saat 17.00’de sona erecek. Sandık başındasınız ve saat 17.00’yi geçtiyse sandık başkanı oy kullanmanıza izin verecek. Sandıkların kapandığı saat 17.00’den sonra gelen seçmen ise oy kullanamayacak.

Kabinlere tek başına girilmeli
Kabinlere seçmenlerden başka kimse giremeyecek. Oy kullanma sırasında yardım etmeyecek. Seçmen kendi oyunu kendi kullanacak. Okuma yazma bilmeyen seçmen, sorduğu ve istediği takdirde sandık kurulu başkanı, birleşik oy pusulaları üzerinde bulunan işaretlerden hangisinin hangi siyasi parti veya bağımsız adaya ait olduğunu ve tercih ettiği siyasi parti veya bağımsız adaya, diğer bölüme taşırmamak suretiyle “Tercih” veya “Evet” mührünü basması ve birleşik oy pusulaları ile birlikte muhtarlık-ihtiyar heyeti/meclisi için hazırlanmış olan beyaz kâğıdı veya beyaz kâğıda basılan, teksir edilen, herhangi bir araçla veya elle çoğaltılan oy pusulasını mühür basmadan katlayıp zarfa koyarak ağzını yapıştırması gerektiğini anlatacak.

İmza atmayanlar dikkat
Seçmen, imza atmasını bilmiyor veya herhangi bir engeli nedeniyle imza atacak durumda bulunmuyorsa, sol elinin başparmağını basacak. Sol elinin başparmağı olmayanların hangi parmağını bastığı listenin imza bölümüne ayrıca yazılacak. Hiç parmağı olmayan seçmenin durumu adı karşısına yazılıp başkan tarafından imzalanacak.

Seçmen listesinde isim yer almalı
Sandık görevlisine seçmen kâğıdınızı veya T.C kimlik no’su bulunan belgenizi verin. Adınız sandık seçmen listesinde yer alıyor olacak. Bilgilerinizi kontrol eden sandık kurulu başkanı, kanuna uygun biçimde hazırlanmış ve mühürlenmiş oy zarfı ile iki ayrı birleşik oy pusulasını, hiçbir tarafında herhangi bir işaret bulunmadığını ve arkasının sandık kurulu mührü ile mühürlü olduğunu, kurul üyelerine, müşahitlere ve seçmene tek tek gösterdikten sonra “Tercih” veya “Evet” mührünü size vererek kapalı oy verme kabinini gösterecek.

Hata yapanlara yeni oy pusulası verilmeyecek
Seçmenin cep telefonu, fotoğraf veya Film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine girmesinin yasak olduğu ve cezasının bulunduğu, bu tür cihazlar varsa oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere bırakılması gerektiği, birleşik oy pusulalarından başka, zarfa hiçbir şey koymaması, aksi halde kullandığı oyun geçersiz olacağı, seçmene birleşik oy pusulaları verildikten sonra hata veya başka bir neden ileri sürülerek yeni bir birleşik oy pusulası verilemeyeceği, Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi oy pusulalarının aynı zarfa konulacağı, açıklanacak.