Ankara’nın eski simgesi Hitit Güneşi, amblem ya da logo olarak tartışmalara konu olmuştu. Ankara’ya gelenler Hitit Heykeli’nin ne anlama geldiğini merak ediyor. Yerli ve yabancı birçok turist Ağırlayan Ankara’da bulunan Hitit heykeli ne allama geliyor? İşte detaylar…
Hitit Güneş Kursu Anıtı, 1978 yılında Heykeltıraş Nusret Suman tarafından yapılan ve Sıhhiye Meydanı'na konulan anıt. Alacahöyük'teki kazılarda ele geçirilmiş bir Hatti eserinin kopyasıdır. 1973'te Belediye Başkanı Vedat Dalokay tarafından şehrin sembolü hâline getirilmiştir. Hatti krallarının mezarlarından çıkan Hitit Güneş Kursu örnekleri Anadolu Medeniyetleri Müzesinde görülebilir. Hitit Güneş Kursu Anıtı, Anadolu Sigorta tarafından 1977 yılında Ankara halkına armağan edilmiştir.
2022 yılında Ankara Büyük Şehir Belediyesi ve Anadolu Sigorta iş birliği ile restore edildi.
Çankaya Belediyesi’nin resmi internet sitesinde de konuya ilişkin şu bilgiler bulunmaktadır:
Sıhhıye Meydanında yer alan ve 1974 yılında yapılan bu anıt, Alacahöyük kazılarında ortaya çıkarılan ve bugün Anadolu Medeniyetleri Müzesinde korunan 24 cm yüksekliğindeki dini ayin nesnesinin aynısıdır. Hititlerin sembolü olarak bilinen bu heykel aslında Eski Tunç Çağı halkı olan (M.Ö. 3. binin ikinci yarısı) Hattilere aittir. Hattiler hayvan biçimli tanrıların kültünü geliştirmişler, özellikle de boğa en önemli simge olmuştur. Boğa ile gök-güneş kurslarının birlikteliği, boğanın en büyük gök tanrıyı temsil ettiğini düşündürmektedir.
Her yıl Ankara'ya gelen milyonlarca turist, Hitit heykelinin ne anlama geldiğini merak ediyor.