Yatırım amaçlı altına talep azaldı. Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Timuçin Sönmez, altına talebin azaldığını ifade ederek “Bayramdan sonra yatırım altınında talepte bir azalma var. Bu durumda fiyat artışının, ONS’un çok hareketli olmasının ve vatandaşın ekonomik durumunun etkisi var. Reel efektif döviz kurundan ve enflasyondan dolayı mutlaka TL kısmında bir artış olacaktır” dedi. Darphanenin üretiminin yetersiz olduğuna dikkat çeken Sönmez, “Şu anda darphanenin tek vardiyada günlük 900 kilo üretim kapasitesi var. Yeni aldıkları makinelerle bunları 6 tona çıkartıyorlar. Şu anda yetersiz üretim var. Düğün sezonu da gelecek. Vatandaşlar özellikle çeyrek altın, yarım altın gibi ürünleri düğünlerde çok takıyor. Bunlara talepler başladığı zaman darphanenin üretim kapasitesi yetmeyecek” diye konuştu.

“Yatırım altınında talepte bir azalma var”

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Timuçin Sönmez, ELİPS HABER’e altın piyasasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Fiziki altına talepte azalma olduğunu belirten Sönmez, “Fizik altına bayrama kadar çok hızlı bir talep vardı. Bayramdan sonra yatırım altınında talepte bir azalma var. Bu durumda fiyat artışının, ONS’un çok hareketli olmasının ve vatandaşın ekonomik durumunun etkisi var. Vatandaşlar yatırım amacıyla gram altın, bilezik alıyorlar. Sarrafiye tabir ettiğimiz altınlardan da alıyorlar” ifadelerini kullandı.

“Darphanenin günlük üretim kapasitesi 900 kilo”

Altın üretimini değerlendiren Sönmez, “Şu anda darphanenin tek vardiyada günlük 900 kilo üretim kapasitesi var ama yeni aldıkları makinelerle bunları 6 tona çıkartıyorlar. Yeni tesisin haziran ayının ortasında faaliyete geçeceği söyleniyordu ama henüz herhangi bir şey yok. Eğer yeni tesis faaliyete geçerse tek vardiyada 6, gün içerisinde de 18 tona kadar üretim yapabilecek” dedi. Üretimin yetersiz olduğuna dikkat çeken Sönmez, “Şu anda tabii ki yetersiz bir üretim var. Yaz aylarında düğün sezonu da gelecek. Özellikle çeyrek altın, yarım altın gibi ürünleri düğünlerde çok takıyor. O talepler başladığı zaman darphanenin üretim kapasitesi yetmeyecek. Tabi bunun yanında darphane gram altın da basıyor. 22 ayar gram altınları basmayı da tekeline aldı ama tesisi faaliyete geçirmeden bu üretimlerin önünü kesmek talep yönündeki sıkıntıyı arttırıyor” diye konuştu.

“Fiyatlarda artış olacak: Dünyada yaşanan gelişmeler altının ONS fiyatını etkiliyor”

Altın fiyatlarında artış olacağını söyleyen Sönmez, “Reel efektif döviz kurundan ve enflasyondan dolayı mutlaka TL kısmında bir artış olacaktır. Ama dünya borsalarındaki ONS fiyatındaki artışlar şu anda inişli çıkışlı. Onda da jeopolitik nedenler var. Ortadoğu'da Kuzey’de sürekli savaşlar var. Bu savaşlar tabii ki ciddi şekilde altının ONS’unu etkiliyor. Dünya güvenli liman olarak altını görüyor” açıklamasında bulundu.

“Sahte altın şikayetleri alıyoruz”

Vatandaşlardan zaman zaman ‘sahte altın’ şikayeti aldıklarını anlatan Sönmez, şunları söyledi:

“Maalesef bize sahte altın konusunda şikayetler geliyor. Sahte altın da vatandaşların yaptığı bir konu. İnsanlar akrabalarına tanıdıklarına düğüne giderken bijutericilerden bu tip altınları alıp götürüp takıyorlar. Bu da tabii ki hoş olmuyor. Aslında devletin buna bir engel getirmesi lazım. Darphanede basılan ürünlerin replikalarının ve böyle bijuterilerinin yapılmasının yasaklanması lazım. Neticede sahte ürün. Darphanenin bastığı her şey ‘Türk Parasını Koruma Kanunu’ kapsamı içerisinde. Bunların bu şekilde basılmasına devlet müsaade etmemeli. Burada yasaların uygulanması gerekiyor. Çok başı boşluk var.”

“Vatandaşlar ucuza rağbet etmesinler”

Tüketicilere uyarılarda bulunan Sönmez, şu ifadeleri kullandı:

“Tüketicilerimiz dikkatli olsun. Bildikleri yerlerden alışveriş yapsınlar. Ucuz satıyor diye peşine takılmasınlar. Ucuz olan her şey bir defosu vardır. Altının ucuzu diye bir şey olmaz. Ucuza rağbet etmesinler. Bildikleri yerlerden alışveriş yapsınlar.”

Kuyumcu esnafının yaşadığı sıkıntıları anlatan Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

ABD'de toptan eşya stokları temmuzda arttı ABD'de toptan eşya stokları temmuzda arttı

“Bizim en büyük problemimiz mali konularda var. Devlet doğal olarak denetlemesini ve kontrollerini yapacak. Bizim buna karşı hiçbir itirazımız yok. Zaten olamaz da. Devletin en asli vazifelerden birisi vergi toplamak. Vatandaşın da en az asli görevlerinden biri vergi ödemek. Ama bazı yasal engellerden dolayı kuyumcuların yaşadığı problemler var. Özellikle altın muhasebesini geçirmemesinden dolayı. Bu tür sorunların ortadan kaldırılması lazım. İkincisi bilgi kirliliği var. Geçenlerde ben bir basın açıklamasıyla yaptım. Bununla ilgili özellikle pırlanta ürünlerle ilgili. Pırlanta da KDV olmadığı iddia ediliyor. Altının her türlü ürününde yatırım amaçlı ürünlerinde hepsinde KDV var. Takı olana kadar her aşamasında KDV var. Altın yapımından mıhlanmasına her tarafında KDV'den geçerek kuyumcu mağazalarına geliyor. Dolayısıyla kuyumcu mağazalar da KDV’li satıyor.”

Muhabir: Deniz Dalgıç