Entübe nedir?

Aynı zamanda entübe olarak bilinen entübasyon herhangi bir nedenden dolayı oluşan bir solunum sorunun aşılması için endotrakeal tüp adı verilen bir cerrahi borunun ağızdan veya burundan solunum yoluna yerleştirilmesi işlemidir. Entübasyon bireyin yeterli bir oranda nefes almasına yardımcı olacak için bir ventilatöre yani hava sağlama cihazına bağlanabilmesi için yapılır. 

Entübasyon yaygın olarak birey kendi solunum yolunu koruyamadığı, yardımsız kendi başına nefes alamadığı veya her iki durumun eş zamanlı geliştiği vakalarda yapılır. Anestezi veya  sedasyon altında iken ve ameliyat sırasında kendi başlarına nefes alamayacak bireyler veya şiddetli bir hastalık sürecinde ya da yaralanma nedeniyle vücuda yeterli oksijeni yardımsız sağlayamayacak bireyler için entübasyon kullanılır.

Entübe neden yapılır?

Genel anestezi sürecinde kullanılan anestezi ilaçları, diyafram dahil olmak üzere vücudun kaslarını felç ederek ventilatör olmadan nefes almayı imkansız hale getirdiği için entübasyon uygulamasına başvurulması zorunludur.

Yaygın olarak ameliyatın hemen ardından endotrakeal tüp çıkarılır, yani birey ekstübe edilir. Eğer bireyin durumu ağırsa veya kendi kendine nefes almakta güçlük çekiyorsa ventilatörde daha uzun süre kalması gerekli olabilir. 

Sağlık Bakanlığından İstanbul’daki 'maymun çiçeği' şüphesine ilişkin açıklama Sağlık Bakanlığından İstanbul’daki 'maymun çiçeği' şüphesine ilişkin açıklama

Çoğu cerrahi müdahalenin ardından anestezinin etkilerini tersine çevirmek için bir ilaç verilir. Bu ilaç bireyin hızla uyanmasını ve kendi kendine nefes almaya başlamasını sağlar. Açık kalp prosedürleri gibi bazı prosedürlerde ise bireye anesteziyi tersine çevirecek ilaç verilmez ve hastaya kendi kendine yavaşça uyanır. Bu durumda birey kendiliğinden solunuma başlayabilecek hale gelince kadar ventilatörde kalmaları gereklidir.

Entübasyon solunum yetmezliği durumunu, yani bireyin kendi kendine yeterli oksijen alamadığı bir durumu yönetmek amacıyla da uygulanır. Bir bireyin kendi başına yeterince iyi nefes alamayacak kadar hasta olmasının akciğerlerinde hasar oluşumu, ağır pnömoni veya KOAH gibi birçok nedeni vardır. 

Editör: Şevval Dalgıç