Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) sonraki yıl faiz indirimlerine başlayabileceğinin işaretini vermesi ve açıklanan verilerin ekonomide "yumuşak iniş" umutlarını desteklemesiyle emtia piyasasında haftalardır süren belirsizlikler ve satış baskısı, geçen hafta yerini artışa bıraktı.

Dünyanın önde gelen merkez bankaları, 2023'ün son para politikası kararlarını açıklarken sonraki döneme yönelik alınan işaretlerle faiz indirimlerine sonraki yıl başlanabileceğine yönelik beklentiler güçlendi.

Fed, politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek son 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutarken bankanın uzun bir aradan sonra ilk kez güvercin bir mesaj verdiği görüldü.

Karardan sonra Fed Başkanı Jerome Powell, sıkılaştırma döngüsünde politika faizinin muhtemelen zirvede veya zirveye yakın olduğuna inandıklarını ifade ederek, banka yetkililerinin ise faiz oranlarının daha da artırılmasını uygun bulmamasına rağmen bu olasılığı masadan kaldırmak istemediğini açıkladı.

Bu gelişmelerle yüzde 3,88 ile 27 Temmuz'dan bu güne en düşük seviyeyi gören ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi haftayı 32 baz puan gerilemeyle 3,9140'tan noktaladı.

101,8 seviyesini test ederek son 4 ayın en düşük seviyesine inen dolar endeksi haftalık yüzde 1,4 gerileyerek 102,6'ya düştü.

Analistler, Fed'in kararı ardından dolara talebin azalması ve tahvil faizlerindeki gerilemeyle emtia piyasasında yükseliş eğiliminin görüldüğünü açıkladı.

Paladyum, geçen yıldan bu yana en yüksek haftalık kazancını sağladı

Değerli metallerde önceki hafta artış eğilimi hakimdi. Önceki hafta altının onsu yüzde 0,8, gümüşün onsu yüzde 3,5, paladyum yüzde 23,7, platin yüzde 2,5 değerlendi.

Paladyum, böylece Şubat 2022 tarihinden bu yana en güçlü haftalık kazancını sağladı.

Analistler, güvercin beklentilerin güçlenmesinin altının ons fiyatını desteklediğini ifade ederek, tahvil faizlerindeki gerilemenin altının alternatif maliyetini baskılamayı sürdürdüğünü açıkladı.

İngiltere, Rusya'yı hedef alan ve İngiliz vatandaşlarının ve şirketlerinin çok çeşitli Rus metalleriyle ticaretini yasaklayan yeni yaptırımlar duyurması sonrasında paladyumda sert artışlar kaydedildi.

Bakır, nikel, alüminyum, kurşun ve çinkoyu içine alan, Rusya'da bulunan veya Rus menşeli metallerin ediniminin kısıtlanacağına dair haberler arz endişelerini öne çıkardı.

Yaptırımlar, Rusya'dan paladyum tedarikini içermese bile bu ülkenin arzın yüzde 40'ını oluşturmasından dolayı paladyumun fiyat tepkisi sert oldu.

Bu gelişmelerle önceki hafta tezgah üstü piyasada bakır yüzde 1,3, kurşun yüzde 2,5, alüminyum yüzde 3, nikel yüzde 1,6, çinko yüzde 2,3 değerlendi. Çin'de sanayi üretiminin kasım ayında yıllık yüzde 6,6 ile beklentileri geçmesinin talep endişelerini azaltması bakır fiyatlarını olumlu yönde etkiledi.

Enerji grubuna bakıldığında Brent petrol, haftayı yüzde 1,4 kazançla, New York Ticaret Borsasında işlem gören doğal gaz ise yüzde 3,5 kayıpla noktaladı.

Petrol fiyatlarının yükselişinde Fed'in para politikasına yönelik güvercin işaretleri ve dünyanın en büyük petrol tüketen ülkesi ABD'de artan talep etkili oldu.

Bununla birlikte, ABD Enerji Enformasyon İdaresinin verilerine göre, ABD'deki ticari ham petrol stokları, bir önceki hafta 4 milyon 300 bin varil geriledi. Piyasa beklentisi, stokların 1 milyon 500 bin varil azalacağı yönündeydi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), küresel petrol üretiminin, kasım ayında önceki aya kıyasla günlük 120 bin varil gerileyerek 102 milyon 130 bin varile gerilediğini açıkladı. Söz konusu dönemde Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) ham petrol üretimi günlük 100 bin varil gerileyerek 28 milyon 100 bin varil oldu. Böylece küresel piyasalarda arz sıkıntısı yaşanabileceği endişesi fiyatların yükselişini destekledi.

Kahvede artış yüzde 7'yi geçti

Tarım grubunda önceki hafta karışık seyir görüldü.

Chicago Ticaret Borsasında işlem gören buğday yüzde 0,4 ve mısır yüzde 0,6 değer kaybına uğrarken soya fasulyesi yüzde 2,2 ve pirinç yüzde 0,1 değerlendi.

ABD'de çalışma gösteren emtia borsası Intercontinental Exchange'te işlem gören pamuk yüzde 2, kakao yüzde 0,4, şeker yüzde 5,1 azalış kaydederken kahve fiyatları yüzde 7,3 artış gösterdi.

ABD'de işsizlik son 3 ayın en düşük seviyesinde ABD'de işsizlik son 3 ayın en düşük seviyesinde

Arjantin'de hükümetin mali krizle mücadele bünyesinde Arjantin pesosunu dolar karşısında yüzde 50'den fazla devalüe edeceğini ve kamu harcamalarını kısıtlayacağını duyurması buğday ve mısır fiyatlarını baskıladı. Pesonun devalüe edilmesi kararıyla ülkede enflasyonun yükselebileceği ve yüksek fiyatlardan dolayı buğday ve mısır stoklarının artabileceği tahmin ediliyor.

Hindistan'da şeker üretimine dair teşvikler olacağına yönelik haberler ve Brezilya’da üretimine yönelik görünümün iyileşmesiyle fiyatlar düşüşüne devam ediyor.

Brezilya’da yağışların azalması, üretime dair endişeleri güçlendirdi ve kahve fiyatlarında sert artışlar kaydedildi.

Editör: Deniz Dalgıç