Komançero, Bulutlar, Sarallar, Şahinler…
Çeteler ve suç örgütlerine son 6 ay da göz açtırılmadı.
Süleyman Soylu’dan görevi devralan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yaptığı operasyonlarla suç örgütlerinin kâbusu oldu.
Bakan Yerlikaya deyim yerindeyse koltuk yüzü görmedi.
İçişleri Bakanlığının suçla mücadele kapsamında başlattığı operasyonlara sosyal medya fenomenlerinin de adının karışmasıyla birçok kişinin gündemine giren yolsuzluk ve çete konuları geniş bir suç ağını kapsıyor.
Bu suç örgütleri, zehir tacirleri bu zamana kadar ne yapıyordu? Neden yakalanmıyordu? Elini kolunu sallayarak nasıl bu kadar rahat dolaştılar?
Bakan Yerlikaya’nın sosyal medya hesabından her gün gerçekleştirilen operasyonlara tanık oluyoruz. Ak Parti iktidarına eleştiri oklarını kesmeyen muhalefet Bakan Yerlikaya’nın çalışmalarını takdirle karşıladı. Yerlikaya, sadece muhalefetin değil halkında gönlünü kazandı.
O zaman hangi operasyonlarla hangi suç örgütleri kıskıvrak yakalandı? Gelin birlikte bakalım.
Narkogüç, Kafes, Kahramanlar, Kalkan, Mercek, Sibergöz, Mengene, Çengel, Çember ve Kıskaç…
Terör, Organize suç örgütleri, uyuşturucu, asayiş, düzensiz göç ve siber saldırılar ile mücadele kapsamında gerçekleştirilen operasyonlara verilen isimler.
Suç çetelerine yönelik 4 Haziran’da başlatılan operasyonlar ilk başta küçük çaplı gibi duruyordu. Daha sonra büyük çete liderlerinin de yakalanmasıyla operasyonlar bir anda Türkiye’nin gündemine oturdu.
26 Temmuz’da Daltonlar, 28 Ağustos’ta Anacurlar Çetesi…
Takvimler 8 Eylül’ü gösterdiğinde yeraltı dünyasında “Kaplanlar” olarak bilinen ve elebaşları Ayhan Bora Kaplan’a yönelik operasyon düzenlendi.
Yurt dışına kaçmaya çalışırken havalimanında yakalanan Kaplan, "örgüt kurma", "kasten yaralama", "yağma", "kişiyi hüviyetinden yoksun kılma", "işkence" suçlarından tutuklandı.
2005 yılında Ankara Ulus’ta açtığı bir telefon dükkânıyla ticarete atılan Kaplan, açtığı hamburger zinciri ve kahve dükkânlarıyla servetine servet kattı.
Kaplan’ın, 40 milyon liralık Ferrari ile oğlunun sünnet düğününe gittiği görüntülerin ortaya çıkması, servetinin kaynağının neresi olduğu sorusunu gündeme getirmişti.
16 ayrı suçtan kaydı bulunan Kaplan’ın yasa dışı faaliyetlerine 2007yılında ailesiyle beraber yasaklı madde ticareti yaparak başladığı ortaya çıktı. Bu şekilde kazandığı paraları aklamak için aile üyeleri ve kendi üzerine şirketler kuran kaplan’ın gece kulübü işletmeciliği de yaptığı biliniyor. Çete lideri, Masak tarafından da mercek altına alınarak Kumar ve yasa dışı bahis suçlarına yönelik 77 il de Eş Zamanlı Operasyon gerçekleştirildi. Operasyonda 33 kişi gözaltına alınırken çok sayıda kumar makinesi de ele geçirildi.
Ekim ayında çetelere yönelik operasyonlar yoğunlaştı.
“Organize suç örgütleri ve mafyavari yapılara da asla ama asla izin vermeyeceğiz diyen Bakan Yerlikaya, “KAFES” operasyonlarının düğmesine bastı. Komuta merkezinde Bakan Yerlikaya, sahada polisler vardı.
'Kafes Operasyonları' kapsamında liderliğini Özgür Saral'ın yaptığı 'Sarallar' grubu olarak bilinen organize suç örgütü çökertildi. Örgüt ele başı Özgür Saral'ın da aralarında bulunduğu 24 şüpheli yakalandı.
Ev sahibi ve kiracıları silah ile tehdit ederek yağmaladıkları, darp ettikleri, yağma ve sahte evrak gibi birçok suçtan gözaltına alınan 24 şüpheliden 14'ü çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilirken, 10 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Lüks yaşamını ve servetini sosyal medyadan sergilemesi nedeniyle "Facebook gansteri" lakabı ile tanınan organize suç örgütü Komançero'nun kaçak lideri Hakan Ayık'ta KAFES Operasyonu kapsamında kıskıvrak yakalandı.
Ayık, 10 yıldan uzun süredir “büyük miktarlarda uyuşturucu tedariki” suçlamasıyla, Avustralya‘nın New South Wales eyaletinin en çok arananlar listesindeydi.
Kafes operasyonu uluslararası boyutlara ulaştı.”KAFES-15” Operasyonu kapsamında, Interpol tarafından Mavi Bülten’le aranan ve Rusya'da faaliyet gösteren “Thieves in Law” Organize Suç Örgütü Yöneticilerinden Şamil Amirov da yakalandı.
Son zamanlarda artan silahlı çatışmalar nedeniyle Türkiye Teksas’a mı döndü? Diye endişelere yol açan olaylar sonrasında yasa dışı silah ticareti yapanlar da mercek altına alındı. Mercek operasyonu kapsamında harekete geçen güvenlik güçleri 66 ilde Eş Zamanlı Operasyon düzenledi. Operasyonlarda 715 kişi yakalanırken çok sayıda ruhsatsız silah da ele geçirildi.
Her gün rakamlar değişiyor. Tüm bu operasyonlar ve sayamadığım onlarcasıyla bakan Yerlikaya Türkiye Cumhuriyeti'nin yüzüncü yüzyılında ülkedeki suçları bitirmeye kararlı görünüyor