Muğla-Milas, İkizköy‘de, 24 Temmuz’da başlayıp bir haftada baskı ve şiddetle, ağır müdahaleler ile vatandaşın tüm çabasına rağmen ağaçların kesildiği Akbelen Ormanı‘nda maden çalışmalarının başlamasının ardından İkizköylüler soluğu Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü‘nde aldı. Dinamitlerin patladığı alana yalnızca birkaç yüz metre ötede evleri ve zeytinlikleri bulunan İkizköylüler dayanışmaya çağırarak tüm hukuki yolları deneyeceklerini ve gerekli tüm baskıları ilgili kurumlara yapacaklarını, Akbelen’den vazgeçmeyeceklerini belirtti. Dinamitlerin evini sarstığı Melahat Çulha, “Çıldırıyoruz. Yazık değil mi bu millete!” diyerek tepki gösterdi.

Akbelen direnişçileri Limak Holding, IC İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji’nin kömür madeni tesisi için yok edilmek istenen ormandan vazgeçmediklerini her defasında dile getirdi. Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme Ve Dayanışma Derneği adına İkizköylüler, Karacahisarlılar ve Çamköylülerden toplanan imzalarla, Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüğü, Muğla Valiliği ve Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğüne şikayetler teslim edildi.

Bakanlığa, Valiliğe ve İl Müdürlüğüne şikayet

Valiliğe, Bakanlığa ve İl Müdürlüğüne yapılan şikayette ise bölgeye ivedi şekilde denetime gidilerek gerekli adli ve idari yaptırımların uygulanması talep edildi.

İkizköy-Çamköy-Karacahisar bölgesinde yapılması planlanan maden işletmesinin Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ve Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanununa aykırı faaliyetler, mevzuata aykırı biçimde tarım arazileri ve zeytinliklere fiili olarak zarar verildiği için şikayette bulunuldu.    

Dilekçede şu ifadelere yer verildi:

“Yeniköy Kemerköy Enerji Üretim ve Ticaret AŞ ye ait 86541 sicil numaralı ruhsat sahası incelendiğinde açık kömür ocağı işletmesinin yalnızca orman alanı ile sınırlı olmadığı, İkizköy mahallesine ait tarım arazileri üzerinden, kuzeydeki Çamköy mahallesine doğru ilerleyip daha sonra kuzeybatı istikametinde Karacahisar mahallesi istikametinde tamamı tarım arazileri olan yaklaşık 10 bin  dekar alanı kapladığı görülmektedir. Bu arazilerin 3000 dekarı 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun kapsamındaki arazilerdendir.  

Malumunuz olduğu üzere bu alanlar Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ve Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun ve ilgili mevzuatça korunmaktadır. Bu alanların korunması kurumunuzun asli görevleri arasında yer almaktadır.

18 Ağustos 2023 tarihinde Tarım Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’ne,  16 Ağustos 2023 tarihinde Müdürlüğünüze bu alanlarda maden için kullanılmasına ilişkin herhangi bir izin süreci işletilip işletilmediğine ilişkin bilgi edinme başvurusu yapmış olmamıza rağmen bilgi edinme başvurumuza yanıt verilmemiştir.

Yanıt verilmediğine göre, bu alanlarda maden işletilebileceğine dair hukuken geçerli idari işleminizin bulunmadığı anlaşılmaktadır.

15 Kasım 2023 tarihinde korumakla, zarar görmelerini, daraltılmalarını önlemekle görevli olduğunuz tarım alanları ve zeytinliklerde dinamit kullanılarak patlatmalar yapılmaya ve bu alanlar yok edilmeye başlanmıştır. Bu sürece acilen müdahale edilmesi zorunludur. Bölgeye ivedi şekilde denetime gidilerek tarım alanları ve zeytinliklerin yok edilmesinin önlenmesi gerekmektedir.”

Doç. Dr. Kızılkaya açıkladı: İzmir Körfezi’ndeki 'kırmızılık' ne zaman kaybolacak? Doç. Dr. Kızılkaya açıkladı: İzmir Körfezi’ndeki 'kırmızılık' ne zaman kaybolacak?

Ne olmuştu?

Limak, IC-İçtaş ortaklığındaki YK Enerji‘nin termik santraline linyit arzı oluşturmak için ağaçları bir bir kesilen Akbelen Ormanı için nöbet tutuluyor.

24 Temmuz’dan bu yana tutulan nöbetin öncesinde ise iki yılı aşkın bir süredir alanda zaten nöbet tutuluyordu. Kesimin ardından sert müdahaleler, gözaltılar, darp ve çeşitli engellemeler yapıldı. Jandarmanın barikat kurduğu ormandaki nöbet alanına kimi zaman hijyen için kullanılan su tankerleri, kimi zaman seyyar tuvaletler alınmadı.

Akbelen Ormanı’ın 740 dönümlük bölümündeki ağaçlar, Limak Holding ve İÇTAŞ ortalığıyla kurulan YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine linyit sağlayacak maden ocağı açmak için kesilmek isteniyor.